Składniki (forma 28 cm średnicy)
* ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 180 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
* nadzienie:
- 180 g mascarpone
- 200 g śmietany kremówki
- cukier puder do smaku (płaska łyżka, dwie)
- łyżeczka esencji waniliowej lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 300 g truskawek
* ciasto: wszystkie składniki rozcieramy w palcach i krótko wyrabiając zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty mocno przyciskając do dnia i boków. Ciasto nakłuwamy widelcem i schładzamy w lodówce przynajmniej 40 minut.
- schłodzony spód do ciasta podpiekamy w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut- aż uzyska ładny, złoty kolor. Studzimy.
- schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dosładzamy cukrem pudrem, dodajemy esencję lub cukier waniliowy i łączymy delikatnie z serkiem mascarpone- najlepiej rózgą kuchenną. Masa śmietanowa powinna być lekka.
- upieczony spód tarty wypełniamy nadzieniem śmietanowym a na wierzchu układamy truskawki pokrojone np. w plastry, ale mogą też być połówki- jak macie ochotę.
- tarta najlepsza jest tego samego dnia. Przechowujemy w lodówce a najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.
Smacznego! Drukuj to!
Smaczne, śliczne, proste. Takie jak powinno być :-D
OdpowiedzUsuń