wtorek, 2 czerwca 2015

Drożdżówki (na maślance) z rabarbarem w karmelu

Pyszne, lekkie jak puch drożdżówki ze słodko-kwaśnym nadzieniem! Hit niedzieli :) Ciasto przygotowałam na maślance- z ciekawości jakie będzie i wyszło super. Lekkie, puszyste a drożdżówki były świeże jeszcze następnego dnia po pieczeniu. Miałam konkretne łodygi rabarbaru, które podzieliłam na 3 cm wielkości kawałki i usmażyłam w karmelu. Rabarbar zachował formę, nie rozgotował się tylko oblepił słodkim karmelem. Bilans słodkości i kwaskowatości został zachowany. Ostatnio bardzo rozmiłowałam się w pieczeniu drożdżówek- takie domowe są o niebo lepsze niż te ze sklepu, a idealnie zabrać taką drożdżówkę na drugie śniadanie :)

 

Składniki (na 10 sporych drożdżówek)
- 3 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka maślanki/ kefiru
- 1 duże jajo
- 6 łyżek cukru
- 50 g masła
- 20 g świeżych drożdży
* nadzienie: kilka łodyg rabarbaru, cukier- kilka łyżek
* lukier: cukier puder i sok z cytryny- ucieramy do uzyskania satysfakcjonującej nas gęstości



Wykonanie:
- z drożdży, odrobiny letniej wody (2-3 łyżki), szczypty cukru przygotowujemy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na kwadrans
- maślankę podgrzewamy w rondelku, dodajemy masło, pozwalamy mu się rozpuścić
- mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy. Łączymy z zaczynem i ciągle mieszając dodajemy jajo i maślankę  z masłem. Ciasto wyrabiamy mikserem lub ręcznie. Powinno powstać miękkie, elastyczne ciasto, które nie powinno się kleić. Wyrabiamy tak długo aż zacznie odchodzić od ścianek miski. Gotowe ciasto zostawiamy w spokoju aż podwoi objętość ;)
- nadzienie: na dno rondelka wsypujemy cukier, tyle, żeby dno było przykryte jednolitą warstwą. Podgrzewamy aż cukier zacznie się topić, gdy karmel będzie koloru słonecznego złota dodajemy rabarbar pokrojony w kawałki wielkości 2-3 cm. Mieszamy aż kawałki rabarbaru pokryją się karmelem i troszkę zmiękną- ale nie przesadzamy- rabarbar ma zachować kształt! Odstawiamy do przestudzenia
- wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt wielkości 40 na 30 cm i układamy na wierzchu rabarbar w karmelu. Następnie ciasto składamy na trzy, jak list i tniemy na kawałki jak roladę. I Teraz możemy drożdżówki zostawić w tej formie albo nadać im formę skręconych bułeczek- jak Wam się uda- nadzienie jest trochę mało stabilne, ale jak się postaracie na pewno się da! Drożdżówki przekładamy na blaszkę zachowując odstępy, ostawiamy na 20 minut do napuszenia a następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut- sprawdźcie po 20. Jak ładnie się zrumienią to już są gotowe. Przestudzone możecie polukrować. Smacznego! Drukuj to!

5 komentarzy:

  1. Oj tak, takim drożdżówkom nie można się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam z rabarbarem, a muszą być pyszne (:

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak! Kwaskowy rabarbar w karmelu musiał smakować idealnie w połączeniu z ciastem drożdżowym :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...