Składniki (piekłam w tortownicy 23 cm średnicy):
* ciasto:
- 1/ 1/5 szklanki mąki
- 160 g masła
- 2-3 łyżki cukru pudru
-ew. 1-2 łyżki zimnej wody
* warstwa serowa:
- 500 g twarogu na serniki
- 1 jajo
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
* dodatkowo:
- 200 g rabarbaru
- 1/2 szklanki cukru lub wedle upodobań
- truskawki przekrojone na pół do przybrania tarty
Wykonanie:
- wszystkie składniki na ciasto szybko rozcieramy w palcach do postaci kruszonki i zagniatamy ciasto. Gotowym wylepiamy dno tortownicy, nakłuwamy widelcem i schładzamy przez minimum 40 minut w lodówce
- warstwa sernikowa: wszystkie składniki (najlepiej w temperaturze pokojowej) krótko miksujemy ze sobą do połączenia
- puree z rabarbaru: rabarbar kroimy w kawałki, wrzucamy do rondla, podlewamy odrobiną wody, wsypujemy cukier i smażymy tak długo aż rozpadnie się i otrzymamy pulpę ala dżem rabarbarowy
- schłodzony spód podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, aż nabierze ładnego złotego koloru. Następnie wlewamy masę sernikową, wyrównujemy, a na wierzchu układamy kleksy z naszego "dżemu" rabarbarowego. Całość dekorujemy połówkami truskawek i jeszcze raz wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 50-60 minut- aż warstwa serowa zetnie się.
Smacznego!
Drukuj to!
Przepyszne połączenie smaków (:
OdpowiedzUsuń