niedziela, 25 września 2011

Pierś z kaczki z chutneyem z czarnej porzeczki

Uwielbiam kaczkę, prawie zawsze mam w zamrażalniku prawdziwą wiejską, żółciutką kaczkę, którą specjalnie dla mnie zdobywa mój tato :) Jako że nie wszystkich moich najbliższych mogę namówić na kacze mięso najczęściej jem ją sama. Dziś z nudów zrobiłam na szybko pierś z kaczki. Podałam ją z chutneyem z czarnej porzeczki.. Smaczny i szybki obiad.




Składniki na 1 porcję:
- pierś z kaczki, ze skórą
- sól, pieprz, ulubione ziola (u mnie rozmaryn)
- do podania: buraczki, ulubiona kasza,
* sos: 1 szalotka, 3-4 łyżki domowego dżemu z czarnej porzeczki, łyżka miodu, pieprz, sok z cytryny


Wykonanie: 
- skórę nacinamy w romby ostrym nożem, nacieramy przyprawami i następnie układamy
skórą do dołu na bardzo gorącej patelni. Smażyłam po około 6-7 minut na każdej ze stron. Następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy na około 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni
- na patelni na której smażyliśmy mięso, wrzucamy szalotkę, dodajemy dżem porzeczkowy, łyżeczkę miodu.  Gdy składniki sosu się połączą doprawiamy do smaku pieprzem, sokiem z cytryny. Podajemy w temperaturze pokojowej.

Drukuj to!

5 komentarzy:

  1. Świetny przepis. Podoba mi się ten dodatek chutneya porzeczkowego. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super!
    Ja niedawno jadłam kaczkę z chuneyem śliwkowym i też mi bardzo smakowała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zwykle podaję kaczkę z konfiturą z wiśni, ale nie miałam ;) Porzeczka pasuje idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zazdroszczę Ci tych kaczuszek. Można wyczarować tyle świetnych dań z ich udziałem, choćby takie jak Twoje;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...