Uwielbiam to danie: kilka prostych składników a niebo w gębie. Bez zbędnego pisania - propozycja na szybkie danie: tagliatelle z groszkiem po florencku *
* przepis na podstawie bloga www.kwestiasmaku.com z własnymi zmianami
- tagliatelle ( około 300g)
- mrożony zielony groszek, oczywiście może być świeży ( 250g)
- wędzony chudy boczek ( 170g)
- tymianek suszony ( około 1 płaskiej łyżeczki)
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
W dużym garnku nastawiam wodę na makron i przystępuję do przygotowania groszku po florencku. Boczek kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzaną patelnie, zmniejszam ogień i podsmażam w tłuszczu który się w międzyczasie wytapia. Mieszam i uważam żeby nie przypalił. Gdy boczek jest już przyrumieniony wrzucam drobno posiekany czosnek i podsmażam razem przez chwilę a następnie dodaję groszek. Całość smażę razem przez około 7 minut na średnim ogniu. Przyprawiam tymiankiem, solą ( ostrożnie - boczek jest słony ) i pieprzem. Podaję z makaronem ugotowanym al dente.
Drukuj to!
Uwielbiam tagliatelle <3 W Twojej wersji na pewno również smakuje wspaniale.
OdpowiedzUsuńte kulki groszku super pasują!
OdpowiedzUsuńGroszek jest znakomity- słodka towarzyszka słonego boczku, to naprawdę super połączenie!
OdpowiedzUsuń