sobota, 3 września 2011

Ciasto kruche ze śliwkami, z posypką z brązowego cukru, cynamonu i orzechów laskowych

Sezon na śliwki motywuje do sprawdzonych i szybkich wypieków. Nie ma nic lepszego do popołudniowej herbaty jak aromatyczne ciasto ze śliwkami.



składniki na ciasto;
- 1 pełna szklanka mąki
- 100 g zimnego masla
- 1/3 szkl cukru
- 2 lyżki zimnej wody

ponadto: 600 g śliwek, wypestkowanych, pokrojonych na połówki, i posypka przygotowana z kilku łyżek brązowego cukru, łyżeczki cynamonu i garści orzechów laskowych posiekanych nożem na kawałki.

Ze składników szybko wyrabiamy ciasto- najpierw rozcieramy masło z mąką w palcach, a następnie dodajemy cukier, wodę i zagniatamy. Schładzamy w lodówce przez około 30 minut. W międzyczasie możemy przygotować śliwki.
Przygotowana ilość ciasta pozwoli nam upiec placek w tortownicy o średnicy 22 cm. Schłodzonym ciastem wylepiamy dno tortownicy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut -chodzi oto żeby sok z owoców nie namoczył ciasta, które przygotowane w proponowany przeze mnie sposób pozostanie kruche. Na podpieczone ciasto wykładamy śliwki skórkami do dołu i pieczemy przez około 15 minut-20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone wyjmujemy na kratkę do przestudzenia i posypujemy przygotowaną wcześniej posypką :)

Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...