poniedziałek, 9 listopada 2015

Pyszna szarlotka z budyniem

Niech fakt zniknięcia jej po kilku godzinach będzie najlepszą rekomendacją dla tego ciasta :) Pyszne kruche ciasto kryje w sobie lekko kwaskawe nadzienie z jabłek i waniliowy budyń. Jesienią uwielbiam ciastka z jabłkami we wszystkich możliwych konfiguracjach. Gorąco polecam :)



Składniki (piekłam w tortownicy 23cm średnicy)
* ciasto kruche:
- 1 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 200 g masła
* nadzienie:
- 800 g winnych jabłek (u mnie champion)
- 1/2 łyżeczki cynamonu lub więcej wg upodobań
- ew. cukier do dosłodzenia
- 1 waniliowy budyń + cukier i 2 szklanki mleka

Wykonanie:
* ciasto: wszystkie składniki siekamy nożem i szybko zagniatamy. Gotowe dzielimy na pół. Jedną częścią wyklejamy dno formy, drugą owijamy w folię i zarówno formę z ciastem jak i samo ciasto schładzamy przynajmaniej 40 minut w lodówce
* jabłka: obieramy, kroimy na kawałki (ja kroję dość grubo bo lubię jak cząstki jabłek są wyczuwalne), wrzucamy do rondla, dodajemy łyżkę, dwie cukru, cynamon i dusimy lekko przez około 10 minut. Jabłka mają zmieknąć ale dalej zachować kształt.
* budyń: gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu
* szarlotka: na schłodzony spód wykładamy uprażone jabłka, na nich budyń a całość przykrywamy rozwałkowanym do wielkości formy kruchym ciastem. Szarlotkę pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Powinna ładnie się zrumienić z wierzchu.

* inspiracją dla mnie był ten przepis Drukuj to!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...