poniedziałek, 1 września 2014

Tarta z kremem cytrynowym (lemon curd) i malinami

Rozkochałam się w tartach. Przez wiele lat unikałam ich pieczenia i powodem tego było ciasto kruche, które wydawało mi się trudne do przygotowania i nigdy nie wychodziło tak jak należało. Ale koniec końców odkryłam bardzo prosty przepis, spód tarty wychodzi kruchy, nie jest twardy, czyli taki jak należy. Tarta to super wypiek, kruchy spód i nadzienie które razem stanowią lekki i smaczny deser, przystawkę lub pełnowymiarowe danie obiadowe (w wersji wytrawnej). Dzisiaj super połączenie smakowe: cytrynowy, słodko- kwaśny krem lemon curd i słodkie maliny. Deser jest orzeźwiający i lekki. Super smakuje, koniecznie wypróbujcie.


Składniki ( forma 27 cm)
*ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 kostki masła lub margaryny (kostka=250 g)
- 1-2 łyżki zimnej wody w pogotowiu
* krem cytrynowy:
- 2 duże jaja ( lub 3 mniejsze)
- sok z 3 dużych cytryn ( można dodatkowo zetrzeć skórkę z jednej z nich i dodać do kremu)
- 3/4 szklanki cukru
- 70 g masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie, do zagęszczenia gdyby krem okazał się zbyt rzadki)
* dodatkowo:
- maliny

Wykonanie:
- wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce. Palcami ucieramy masło i mąkę w kruszonkę a następnie zagniatamy w elastyczne ciasto. Gdyby nie chciało się kleić dodajemy łyżkę lub dwie zimnej wody. Ciasto kruche zagniatamy krótko. Gotowym wylepiamy formę do tarty, mocno dociskając do rantu. Nakłuwamy widelcem, schładzamy w lodówce około godziny
- krem: w rondelku umieszczamy sok z cytryn (może być też skórka jeśli macie ochotę), jajka, cukier. Zaczynamy podgrzewać a składniki mieszamy rózgą- jest to ważne bo nie chcemy żeby jajka zamieniły się w jajecznicę. Gdy masa będzie cieplejsza zacznie gęstnieć. Nie zapominamy o mieszaniu. Gdy krem stanie się wyraźnie gęsty, dodajemy masło pokrojone w kawałki i dalej mieszamy. W tym momencie możemy krem zagęścić łyżką mąki rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody. Tak jakbyśmy robili budyń. Krem z mąką ziemniaczaną doprowadzamy do zagotowania (ciągle mieszamy) i gotowy, o odpowiadającej nam konsystencji odstawiamy do przestudzenia.
- schłodzony spód raty podpiekamy w piekarniku w 190 stopniach przez około 15 minut- aż osiągnie lekko złoty kolor.
- na podpieczony i lekko przestudzony spód przekładamy krem, rozsmarowujemy go na cieście a na wierzchu układamy maliny. Tartę przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Ciacho na widelcu

Drukuj to!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...