czwartek, 11 września 2014

Brownie z malinami i jeżynami

Klasyczne brownie z owocami późnego lata :) Słodkie maliny, kwaskowate jeżyny i wytrawna czekolada. Pyszny deser dla zabieganych, bo jego przygotowanie zajmuje kilka chwil i nie ma co się martwić zakalcem ;) Dla miłośników czekolady i owoców :)


Składniki na tortownicę 23 cm średnicy:
- 200 g czekolady o zawartości kakao min. 60%
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- maliny i jeżyny (po garści)


Wykonanie:
- połamaną czekoladę i masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy aż się rozpuszczą i połączą w maślano-czekoladową masę
- jaja ubijamy z cukrem aż potroją objętość,  masa jajeczna zgęstnieje i będzie miała jasno kremowy kolor. Następnie do masy jajecznej przelewamy lekko ciepłą masę czekoladową. Wlewamy strumieniem i mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Na koniec przesiewamy mąkę i miksujemy do połączenia.
- do ciasta dodajemy maliny i jeżyny, mieszamy szpatułką i przelewamy do formy. Pieczemy w temperaturze około 170 stopni przez 20-30 minut. Ciasto jest gotowe gdy na wierzchu utworzy się skorupka a wewnątrz pozostanie wilgotne. Drukuj to!

1 komentarz:

  1. Właśnie pożarłam tabliczkę czekolady, ale zdecydowanie wolałabym takie brownie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...