Składniki na 4 spore porcje:
- 500 g krótkiego ulubionego makaronu
- 200 g chorizo
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 300 g cukinii
- 2 garści czarnych oliwek (około 150 g)
- 2 garści fasolki szparagowej
- 3-4 ząbki czosnku
- bazylia
- sól, pieprz, oliwa
Wykonanie:
- w dużym garnku zagotowujemy porządnie osoloną wodę na makaron
- chorizo kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie, gdy się zrumienią na patelnie wrzucamy drobno posiekany czosnek a po chwili pokrojoną w kostkę cukinię, pomidorki koktajlowe (w całości) i fasolkę szparagową (w kawałkach). Przesmażamy wszystko razem mieszając co jakiś czas. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy jeszcze kwadrans aż pomidorki zaczną się rozpadać i zagęszczać sos. Na sam koniec dodajemy oliwki, bazylię, doprawiamy solą i pieprzem, możemy dodać jeszcze oliwy do sosu. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente :)
Drukuj to!
Takie zestawienie musi być naprawdę smaczne. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię dania z chorizo więc przepis na pewno wykorzystam:)
OdpowiedzUsuń