poniedziałek, 8 września 2014

Makaron z chorizo, cukinią, fasolką szparagową i pomidorkami koktajlowymi

Pyszny makaron! Uwielbiam chorizo, a tutaj mariaż z cukinią i fasolką szparagową. Moje ulubione letnie warzywa. Uroku dodają czarne oliwki i pomidorki koktajlowe. Samo zdrowie na talerzu :) Polecam przygotować z razowym makaronem!



Składniki na 4 spore porcje:
- 500 g krótkiego ulubionego makaronu
- 200 g chorizo
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 300 g cukinii
- 2 garści czarnych oliwek (około 150 g)
- 2 garści fasolki szparagowej
- 3-4 ząbki czosnku
- bazylia
- sól, pieprz, oliwa






Wykonanie:
- w dużym garnku zagotowujemy porządnie osoloną wodę na makaron
- chorizo kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie, gdy się zrumienią na patelnie wrzucamy drobno posiekany czosnek a po chwili pokrojoną w kostkę cukinię, pomidorki koktajlowe (w całości) i fasolkę szparagową (w kawałkach). Przesmażamy wszystko razem mieszając co jakiś czas. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy jeszcze kwadrans aż pomidorki zaczną się rozpadać i zagęszczać sos. Na sam koniec dodajemy oliwki, bazylię, doprawiamy solą i pieprzem, możemy dodać jeszcze oliwy do sosu. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente :)


Pora na pomidora!

Drukuj to!

2 komentarze:

  1. Takie zestawienie musi być naprawdę smaczne. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię dania z chorizo więc przepis na pewno wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...