piątek, 5 września 2014

Tarta z cukinią i ziemniakami

Swojska i pyszna wariacja na temat tarty, cukinii i ziemniaków. Podkręcona serem feta, ziołami i pomidorkami. Bardzo syta. Fajna alternatywa dla tradycyjnego obiadu. Ostatnio piekę tarty jak szalona i powiem jedno: kocham je. Dzisiaj chyba znów upiekę kolejną... w deserowym wydaniu :D Zatem jak szaleństwo to na całego, bardzo polecam!


Składniki na formę 27 cm
* ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 kostki masła lub margaryny ( kostka= 250 g!)
- ew. 1-2 łyżki zimnej wody
* nadzienie:
- ser feta (opakowanie = 270 g)
- 300 g ugotowanych poprzedniego dnia ziemniaków (jeśli tego samego dnia to porządnie ostudzone)
- 1/2 kubka kwaśnej śmietany
- cukinia- 250 g
- garść pomidorków koktajlowych
- bazylia, szczypiorek, natka pietruszki, sól, pieprz, oliwa
- 3-4 ząbki czosnku



Wykonanie:
- składniki ciasta rozcieramy w palcach a następnie krótko zagniatamy w elastyczne ciasto. Wylepiamy nim foremkę mocno przyciskając do rantów. Odstawiamy do lodówki na godzinę żeby porządnie schłodziło się. (W razie problemów z przygotowaniem ciasta, możemy pomóc sobie zimną wodą, ułatwi sklejanie się, ale warto spróbować bez jej udziału)
- ziemniaki kroimy w pół plasterki. Przekładamy do miski. Dodajemy ser feta pokrojony w kostkę, wlewamy kwaśną śmietanę, posiekane zioła. Mieszamy i doprawiamy do smaku.
- cukinię kroimy w kostkę, przesmażamy chwilę na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek, pomidory i bazylię. Krótko smażymy. Cukinia powinna być al dente- dojdzie w piekarniku podczas pieczenia.
- tarta: schłodzony spód podpiekamy w piekarniku. Zanim go włożymy do piekarnika nakłuwamy widelcem, żeby ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Pieczenie spodu zajmie około 15 minut w 190 stopniach - powinno ładnie się zrumienić.Na podpieczony spód wykładamy nadzienie z sera feta i ziemniaków. Wyrównujemy. Na wierzchu układamy przesmażoną cukinię i pomidorki. Pieczemy tartę w temperaturze 180 stopni przez około 20-30 minut. Smacznego!

Warzywa psiankowate 2014



Drukuj to!

3 komentarze:

  1. Bardzo zaciekawiłaś mnie tą tartą. Może uda mi się ją wypróbować wkrótce u siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...