Ciasto ze śliwkami na bogato. Przepis zaczerpnęłam z MW, Dorotus sugeruje że lepiej upiec ciasto na większej blaszce dzięki czemu zmieści się więcej śliwek i tak właśnie zrobiłam. Ciasto zwarte, na tyle gęste że śliwki nie zapadają się w cieście i nie musimy obawiać się zakalca, chociaż jak to z ciastami jogurtowymi- nigdy nic nie wiadomo :) Odnośnik do przepisu tu
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jaja
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (250 ml)
- 150 ml oleju
- około 1 kg śliwek
- cukier puder ( do oprószenia- opcja)
Wykonanie:
- suche składniki przesiewamy do jednej miski, mieszamy ze sobą
- w drugiej miseczce rozbijamy jajka z jogurtem, olejem i miodem
- następnie łączymy zawartość obu misek, ciasto możemy wymieszać widelcem lub łyżką- ciasto powinno być dość gęste. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy wypestkowane śliwki, rozcięciem do góry. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut- zależy od wielkości formy i wysokości ciasta- zawsze sprawdzamy patyczkiem. Upieczone studzimy i jeśli mamy ochotę posypujemy cukrem pudrem.
Drukuj to!
porywam kawałek! ^^
OdpowiedzUsuńo ja doskonałe
OdpowiedzUsuńPowiem Ci, że to moje ulubione owocowe ciasto, i nie skłamię. :) To po prostu smak mojego dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńUwielbiam dwa rodzaje wypieków: z owocami i czekoladą. A najbardziej czekoladowe z owocami ;) śliwki niemniej jednak rządzą :)
OdpowiedzUsuń