Składniki ( na dużą prostokątną blaszkę)
- 4 jaja
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka otrębów pszennych lub zarodków pszennych
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g owoców ( jakie lubicie)
-1 szklanka cukru ( proponuję dać ciut ponad pół szklanki)
Przygotowanie:
- oddzielamy białka od żółtek. Białka bijamy na sztywną pianę, cukier dodajemy partiami pod koniec ubijania. Uzyskamy błyszczącą pianę jak tę gdy robimy bezy.
- suche składniki przesiewamy i mieszkamy ze sobą
- do ubitych białek, dodajemy żółtka, stopniowo dodajemy suche składniki, delikatnie mieszamy szpatułką, rozprowadzamy na wytłuszczonej blaszce, wyrównujemy. Na wierzchu układamy owoce, w przypadku brzoskwiń, nektarynek, śliwek nacięciem do góry. Pieczemy w temp. 170-180 stopni przez około 35-45 minut- sprawdzamy po pół godzinie, bardzo łatwo przesuszyć biszkopt. Można oprószyć cukrem pudrem.


idealne - w sam raz przy mojej diecie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńotrębowo śliwkowo
OdpowiedzUsuńjuż lubię