Moja miłość do pasty nie zna granicy zdrowego rozsądku ;) Przy okazji wizyty u rodziców zostałam obdarowana świeżo zebranymi przez tatę grzybami. Zostałam pouczona że grzyby powinnam szybko przygotować bo szybko się psują. Jeśli szybko to tylko pasta. Błyskawiczny przepis. Postawiałam na bardzo kremowy sos śmietanowy- może nie najbardziej dietetyczny, ale świetnie się komponuje z grzybami. Razowe tagliatelle dodane dla równowagi ;) Polecam!
Na 2 duże porcje:
- 300 g tagliatelle
- 500 g grzybów, oczyszczonych i pokrojonych w paski
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- opakowanie kremowej śmietany ( używam gęstej śmietany deserowej 36% z Piątnicy-wg mnie najlepsza do sosów)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- oliwa z oliwek
- mały pęczek posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
- w dużym garnku zagotowujemy 3 litry wody, mocno solimy i przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją
- na patelni podsmażamy cebulę posiekaną w drobną kostkę, gdy się zeszkli dodajemy czosnek, smażmy razem kilkanaście sekund na dość dużym ogniu nie dopuszczając do zrumienienia czosnku
- następnie dodajemy grzyby: ogień pod patelnią powinien być spory, grzyby chcemy szybko udusić, najlepiej nie dopuścić żeby grzyby puściły wodę, dzięki szybkiemu obsmażeniu zachowają jędrność i smak
- gdy grzyby są już gotowe, dodajemy śmietanę, doprawiamy sos solą, pieprzem i gałką, posypujemy natką.
- ugotowany makaron dodajemy na patelnię, konsystencję sosu regulujemy wodą z gotowania makaronu ( uwaga- jest dość słona ;). Podajemy natychmiast.
Drukuj to!
Najadłabym się połową porcji, patrząc na proporcje, jednakże drugą połowę zjadłabym ze smakiem :D Ta kompozycja smaków nie pozwala na zostawienie resztek ;)
OdpowiedzUsuńPorcje są zacne, bo danie jest zacne. Ledwo zjadłam ale nie mogłam się powstrzymać ;)
OdpowiedzUsuńDobrze się komponuje jeszcze z kurczakiem albo cielęciną.
OdpowiedzUsuńPolecam jeszcze posypać prawdziwym parmezanem. Pyyycha:)
Polecam jeszcze dodać kurczaka albo cielęcinę. A na koniec posypać prawdziwym parmezanem. Pyycha!
OdpowiedzUsuń