Sezon na dynię rozpoczęty. Warzywo tysiąca twarzy. Nadaje się do przetworów, konserwowania, do wypieków słodkich i wytrawnych. Istnieje wiele odmian, które różnią się kolorem i kształtem. Dynię z powodzeniem możemy przechowywać przez długi czas w chłodnym miejscu, świetnie się mrozi. Moja propozycja to zdrowe muffiny z dynią, oblane lukrem z nutą śliwek węgierek. Ale po kolei. Inspirowałam się przepisem Jamiego z programu Jamie w domu.
Składniki na 12 szt:
- 400 dyni
- 2 szklanki mąki pszennej ( ale możecie użyć również razowej)
- 1/2 szklanki brązowego cukru (lub wg uznania)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
- 3 jaja
- 1/2 szklanki oleju
- szczypta soli
- prażone nasiona dyni, słonecznika, orzechy włoskie lub wasze ulubione dodatki - około 1/3 szklanki
Przygotowanie:
- dynię obieramy, kroimy w kawałki i rozdrabniamy blenderem na pulpę, dodajemy jajka, olej, mieszamy łyżką
- suche składniki przesiewamy do miski, mieszamy a następnie łączymy z pulpą dyniową. Na samym końcu dodajemy wybrane dodatki.
- papilotki napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem- babeczki będą wilgotne w środku, ważne żeby do patyczka nie kleiło się surowe ciasto.
- studzimy na kratce, dekorujemy lukrem
Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
-1-2 łyżki soku ze śliwek, cytryny lub innych kwaśnych owoców
Cukier ucieramy z płynem, który dodajemy stopniowo aż otrzymamy dość gęsty lukier.
Drukuj to!
Robilam je jakis czas temu i byly przepyszne, takie wilgotne...
OdpowiedzUsuńTak tak, sycące pachnące, po prostu pyszne :)
OdpowiedzUsuńtak tez myslałam, że będą wilgotne w środku, takie są najlepsze.
OdpowiedzUsuńwyszły śliczne... jestem ciekawa jak w smaku :)
OdpowiedzUsuńDynia jest słodkawa sama w sobie, nadaje wilgotność- analogicznie jak w przypadku ciasta marchewkowego ;))nie czuć w smaku że to dynia ;)
OdpowiedzUsuńJak wrócę do domu zabiorę się za dania z dynią w każdej postaci :D muffiny koniecznie do zrobienia!
OdpowiedzUsuńCiekawe czy liczą się jako jedna porcja warzyw? ;)
OdpowiedzUsuńlubię dyniowy sezon za takie pyszności
OdpowiedzUsuńMyffinek z dodatkiem dyni jeszcze nie jadłam. Patrząc na Twoje smakowite babeczki dochodzę do wniosku że czas to zmienić:)
OdpowiedzUsuń