poniedziałek, 17 września 2012

Chleb rustykalny na zakwasie

Dawno nie piekłam chleba, miałam lekką wakacyjną przerwę, zaniedbałam zakwas, musiałam zrobić nowy i w międzyczasie postanowiłam wypróbować przepis na chleb rustykalny, który jest i na zakwasie i na drożdżach. Proces pieczenia tego chleba trwa 2 dni, wieczór przed pieczeniem wstawiamy zaczyn do dojrzewania ( na zakwasie), a dnia następującego przygotowujemy ciasto właściwe dodając do niego drożdże, dzięki którym chleb szybko wyrasta. Niestety- jak dla mnie chleb jest za drożdżowy- dla niektórych to zaleta, dla mnie niestety to minus: nie zachowuje tak długo świeżości i zupełnie inny smak, ale jako wypiek codzienny z pewnością się spisuje. Dużo lżejszy niż chleb razowy na zakwasie który piekę zwykle. Przepis znaleziony u Liski, trochę zmodyfikowany ( pominęłam pieczony czosnek). Z podanych proporcji otrzymamy dwa bochenki. Jeden upiekłam w keksówce a drugi uformowałam w koszyku do wyrastania. Oryginalny przepis znajdziecie tu


Składniki na 2 bochenki:

*biga ( zaczyn)
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej
-1/2 szklanki wody
- 2 łyżki plus 1 łyżeczka zakwasu żytniego


* ciasto właściwe:
- 5 szklanek mąki pszennej chlebowej
- 3/4 szklanki mąki razowej
- 2 szklanki wody
- 1/4 szklanki oliwy
- 1 łyżka soli
- 14 g świeżych drożdży
- 1/2 główki pieczonego czosnku ( pominęłam)


Przygotowanie:
- składniki bigi mieszamy do połączenia składników. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 12 godzin ( np. na noc) w ciepłe miejsce do dojrzewania
- następnego dnia mieszamy składniki bigi i ciasta właściwego i wyrabiamy mikserem przez kilka minut do połączenia składników. Wyrobione ciasto zostawiamy na 1.5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrabiamy ciasto i formujemy bochenki: możemy użyć formy do keksa lub użyć koszyka do wyrastania. Wyrośnięty chleb pieczemy w temp. około 220 stopni ( 15 minut) i w 180 ( dalsze 20-30 minut).
- Studzimy. Chleb zachowuje świeżość przez 2-3 dni.




Drukuj to!

4 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam, tym bardziej nie piekłam takiego chlebka. Na pewno jest dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pszenny chleb z odrobiną maki zytniej, codzienny, lepszy niż z większości piekarni bo bez polepszaczy, poza tym prosty do zrobienia. Nie wymaga skladania i formowania. Chleb po prostu, bez udziwnień :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...