wtorek, 19 lipca 2016

Ciasto bananowe z dżemem z czarnej porzeczki

Po zasłoikowaniu właśnie co usmażonego dżemu, zawsze mi zostają małe porcje, których jest za mało na kolejny słoiczek a przecież nie mogę pozwolić mu się zmarnować. Takie porcje albo zjadama na śniadanie, albo dodaję do placka jeśli mam ochotę na coś słodkiego :) Placek bananowy to zawsze dobry pomysł, zatem do dzieła- blyskawiczny w przygotowaniu- składniki mieszamy widelcem, piecze się raptem 35 minut. Polecam!

Składniki (piekłam w formie 23 cm średnicy)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 średniej wielkości bardzo dojrzałe banany (czarne plamki na skórce)
- 2 jaja
- 2/3 szklanki jogurtu natruralnego, kefiru albo kwaśnej śmietany
- 1/4 szklanki oleju
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- dżem z czarnej porzeczki- najlepiej domowy :)


Wykonanie:
- mąkę, cukier, sodę wsypujemy do miski i mieszamy
- w drugiej rozgniatamy widelcem banany, dodajemy jaja, olej i jogurt/kefir- co tam używamy. Następnie przeleway całość do miski z suchymi składnikami, mieszamy widelcem aż mąka się całkowicie wmiesza- nie za długo, jak przy muffinach- tylko do połączenia składników.
- tak przygotowane ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu kładziemy kleksy z dżemu z czarnej porzeczki (albo inny ulubiony) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 35 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy na kratce. Smacznego

ps. Jeśli zdarzy się zakalec to trudno- taka jest uroda tego ciasta :)


Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...