czwartek, 28 lipca 2016

Cukinia faszerowana mięsem i pomidorami

Proste, pyszne i lekkie danie. Okrągła cukinia jest super, pięknie się prezentuje ale przy okazji ma świetny kształt, który łatwo się wypełnia i faszeruje rozmaitymi dodatkami. W sezonie najlepiej warzywami, kaszami, ale można też i mięsem albo miksem wszystkiego po trochu :)


Składniki na 1 porcję:
- 2 okrągłe cukinie
- 150 g mięsa mielonego
- 1 mała cebula
- 1 duży pomidor
- świeża bazylia
- przyprawy: sól, pieprz, oliwa, ostra papryka




- cukinie wydrążamy, skrapiamy oliwą
- cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie lub oleju na złoto
- mięso przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, dodajemy podsmażoną na złoto ceulę- dokładnie mieszamy
- pomidora kroimy w grubą kostkę,
- do wydrążonej cukini nakładamy porcję mięsa (do 2/3 wysokości), na wierzchu układamy kawałki pomidora, wstykamy listki bazyli, zalewamy chlustem oliwy, całość przykrywamy daszkiem z cukini. Całość pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach. Zajadamy z pajdą chleba.



Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...