wtorek, 12 lipca 2016

Kotlety (ala) mielone z kalafiora

Tak chwalili, taki hit, więć postanowiłam też zrobić. Po pierwsze dlatego że przepis prosty, nieskomplikowany, nie pracochłonny. Po drugie cenię bardzo Martę, która ze zwykłych składników tworzy cudowne dania, pełne smaku i po trzeciez: kotlety jak malowane z bardzo zwykłych składników. To też na plus. Zatem do dzieła, przygotowuje się je w 20 minut, i tyle samo piecze. Super z surówką, sałatą, frytkami. Pycha, upieczcie sobie koniecznie!


Składniki około 15 kotletów (w zależności jak duże i grube ulepicie)
- pół średniego kalafiora albo 3/4 mniejszego
- 1 1/2 ugotowanej kaszy jaglanej (3/4 suchej)
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki miodu płynnego/syropu z agawy
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1/4 szklanki oleju
- 1/ 4 mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól, pieprz


Wykonanie:
- kalafiora ścieramy na oczkach dużej tartki do dużej miski
- ziarna słonecznika prażymy i siekamy- dodajemy do kalafiora. 
- cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju na złoto (aż się skarmelizuje i będzie słodkawa- to moja propozycja- Marta po prostu ściara całą do masy, podobnie robi z czosnkiem- i ja też tak zrobiłam). Gdy cebula będzie gotowa, dodajemy ją do masy, czosnek ścieramy na małych oczkach, dodajemy wszystkie przyprawy, mąkę i mieszamy. 
- gotujemy kaszę jaglaną, najlepiej jak się trochę rozgotuje, świetnie poskleja wszystkie składniki. Gdy lekko przestygnie mieszamy z przyprawionym startym kalafiorem. 
- czystymi dłońmi formujemy kotlety i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do piecznia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. 
- kotlety możecie serwować z surówkami, sałatami, frytkami albo jak burgera w bułce. Jak macie chęć. Smacznego!

Przepis za Martą Dymek z Jadłonomi 
Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...