Składniki około 15 kotletów (w zależności jak duże i grube ulepicie)
- pół średniego kalafiora albo 3/4 mniejszego
- 1 1/2 ugotowanej kaszy jaglanej (3/4 suchej)
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki miodu płynnego/syropu z agawy
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1/4 szklanki oleju
- 1/ 4 mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól, pieprz
Wykonanie:
- kalafiora ścieramy na oczkach dużej tartki do dużej miski
- ziarna słonecznika prażymy i siekamy- dodajemy do kalafiora.
- cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju na złoto (aż się skarmelizuje i będzie słodkawa- to moja propozycja- Marta po prostu ściara całą do masy, podobnie robi z czosnkiem- i ja też tak zrobiłam). Gdy cebula będzie gotowa, dodajemy ją do masy, czosnek ścieramy na małych oczkach, dodajemy wszystkie przyprawy, mąkę i mieszamy.
- gotujemy kaszę jaglaną, najlepiej jak się trochę rozgotuje, świetnie poskleja wszystkie składniki. Gdy lekko przestygnie mieszamy z przyprawionym startym kalafiorem.
- czystymi dłońmi formujemy kotlety i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do piecznia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.
- kotlety możecie serwować z surówkami, sałatami, frytkami albo jak burgera w bułce. Jak macie chęć. Smacznego!
Przepis za Martą Dymek z Jadłonomi
Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz