Mała wariacja w temacie kuchni azjatyckiej. Kurczak zamaryznowany w sosie sojowym, czosnku i chili połączony z masłem orzechowym i dynią. Całość świetnie się komponuje. Słodki smak dyni, masła orzechowego, słony sos sojowy, słodka dynia i zielone warzywa. Do przygotowania w dwa kwadranse :) Podajcie z makaronem lub z ryżem- jak lubcie. Danie świetne gdy nie macie ochoty stać w kuchni lub chcecie przygotować sobie lunch do pracy.
składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- sos sojowy- kilka łyżek
- 1/2 papryczki chili
- 3 cm kawalek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 limonki
- 300 g dyni
- 3-4 łyżki masła orzechowego
- 2 garści szpinaku/ jarmużu/ kapusty chińskiej/ buraków liściowych
- olej do smażenia, sól, pieprz
- ryż lub makaron do podania
Wykonanie:
- pierś kroimy na kawałki "na jeden kęs", marynujemy w soku z limonki, posiekanym chili, czosnku, imbirze i sosie sojowym. Czas marynowania- przynajmniej 30 minut.
- w międzyczasie obieramy dynią i kroimy w kostkę, przygotowujemy zielone liście (myjemy, rwiemy na kawałki jeśli jest taka potrzeba)
- na rozgrzanym oleju podsmazamy mięso odsączono z marynaty. Gdy się zrumieni dodajemy dynię, marynatę, masło orzechowe. Możemy podlać 1/2 szklanki wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu aż dynia zacznie się rozpadać. Sos doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem, dorzucamy liście i dusimy jeszcze kilka minut.
- podajemy z ulubionym dodatkiem. Smacznego!
Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz