Taki domowy, taki swojski i pyszny. Prosty placek, który urzeka maślanym smakiem ciasta, nie za słodkimi prażonymi jabłkami i cynamonową kruszonką. Super, bardzo mi smakował. Możecie upiec tak ja ja dużą blachę i zjeść na podwieczorek a resztę zapakować na drugie śniadanie do pracy lub szkoły :) Wiele osób myśli, że ciasto drożdżowe jest trudne i pracochłonne. A to zupełenie nieprawda. Ciasto miskerem wyrobicie w kilka minut. Wcześniej lekko podgrzewamy mleko, roztapiamy masło, robimy rozczyn i już za nami najtrudniejsze procedury :) W czasie gdy nasze drożdżowe wyrasta robimy sobie kakao i czytam ksiązkę. Jeśli macie jabłka prażone w słoiku tylko wystarczy je wyłożyć na wyrośnietym cieście. Kruszonka praktycznie robi się sama. P0 40 minutach mamy całą blachę obłędnie pachnącego, otulającego nas zapachem ciasta. Warto upiec, ja piekę nawet w środku tygodnia, a co! Weekend jest do odpoczywania :)
składniki na dużą prostokątną blachę:
* ciasto:
- 3 1/2 szklanki mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 1 szklanka letniego mleka
- 50 masła
- 2 jaja
- 1/2 szklanki cukru
* prażone jabłka
- 1 litrowy słoik gotowych lub
- 1 kg winnych, twardych jabłkek + cynamon i cukier do smaku
* kruszonka:
- 100 g masła
- 100 cukru
- 200 g mąki
- 1 łyżka cynamonu
Wykonanie:
- z 1/3 szklanki letniego mleka (odejmujemy od ilości podanej w przepisie), drożdży, łyżeczki cukru przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kwadrans- zaczyn powinien się spienić, co jest oznaką ze drożdże podjęły pracę
- pozostałe mleko podgrzewamy w rondelku i rozpuszczamy w nim masło
- do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z ckurem, dodajemy pracujący zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto: proponuję mikserem- będzie szybciej (oczywiście można manualnie- jak macie ochotę). Po wstępnym wymieszaniu wbijamy jaja i dalej wyrabiamy. Na sam koniec wąskim strumieniem wlewamy mleko z masłem nie zaprzestając wyrabiania.
- gotowe ciasto powinno być elastyczne, błyszczące, może być lekko klejące, ale to nic- nie dosypujemy mąki- pieczemy w formie więc ciasto nie musi być tak zwarte jak do wypieku drożdżówek- za to będzie delikatniejsze :)
- tak przygotowane ciasto przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na godzinę do wyrośnięcia
- jeśli nie macie jabłek w słoiku warto przygotować własne: jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę, dodajemy cukier i cynamon do smaku i prażymy na patelni przez kilka minut- do czasu jak jabłka troszkę zmiękną, ale nie powinny się rozgotować!
- wyrośnięte ciato odgazowujmy uderzając w nie pięścią i rozprowadzamy na dnie formy- ciasto rozciągamy dłońmi, powinno ładnie współpracować. Układamy na nim uprażone jabłka, posypujemy cynamonową kruszonką* i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut.
* kruszonka: wszystkie składniki rozcieramy w palcach aż powstaną okruchy :)
Drukuj to!
uwielbiam drożdżowe
OdpowiedzUsuń