piątek, 8 lipca 2016

Czekoladowe ciasto z owocami i galaretką

Pyszne, wilgotne ciasto czekoladowe, owoce i galaretka. Letnie, owocowe i jeszcze z czekoladą. Pełnia szczęścia :) Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, ale z racji tego że warstwa czekoladowa musi być wystudzona, jego przygotowanie najlepiej rozłożyć na dwa dni. Wieczorem pierwszego dnia pieczemy ciasto i zostawiamy je do wystudzenia, drugiego wystarczy już tylko przygotować galaretkę zalać nią wybrane owoce. Znika szybciutko!


Składniki:
*ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 szklanki mleka
- 50 g gorzkiej czkekolady
- 2/3 szlanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszonej
- 1 jajo
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
* galaretka z owocami
- 500 g miksu owoców: u mnie czerwona porzeczka i czereśnie, ale świetnie pasują wiśnie, i porzeczka każdego rodzaju
- 2 galaretki wiśniowe


Wykonanie:
- mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim czekoladę, studzimy
- jajo ucieramy z cukrem na puch
- wszystkie pozostałe suche składniki mieszamy ze sobą w misce i odstawiamy
- do utartej masy jajecznej, dodajemy olej, kwaśną śmietanę, wystudzone mleko z czkekoladą i mieszamy do połączenia. Powtałą masę przelewamy do suchych składników, mieszamy łyżką do połączenia
- ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do piecznia, wyrównujem i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 30-35 minut. Ciasto urośnie z górką, którą po wystudzeniu możemy ściąć.
- odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia
*etap II
- galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej (ale nie wrzącej!) wody, odstawiamy aż lekko stężeje (zbyt płynna galaretka wsiąknie w ciasto, musi być wyraźnie gęsta- moja trochę za bardzo stężała, ale mi to nie przeszkadza, że ciasto nie ma idealnie gładkiego wykończenia ;) Gdy konsystencja jest już wyraźnie gęsta dodajemy przygotowane (wypestkowane) owoce, mieszamy i wykładamy na czekoladowe ciasto (wykorzystujemy formę w której się piekło). Odstawiamy do lodówki na kilka godzin aż galaretka ostatecznie stężeje. I już, smacznego!

* przepis z Moich Wypieków

Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...