Składniki ( na tortownicę 22-23 cm)
- 1 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jaja
- 100 g wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanki startej surowej dyni ( na dużych oczkach, bez soku)
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa:
- 120 g serka mascarpone lub podobnego
- 50 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- łyżeczka soku z cytryny ( opcja)
Przygotowanie:
- piekarnik nagrzewamy do 150 stopni
- warto zacząć od masy serowej: wszystkie składniki ucieramy na jednolitą masę i odstawiamy do lodówki żeby stężała; by nie była zbyt mdła dodałam soku z cytryny- ale zmieniło to jej konsystencję- trzeba ją regulować dodając odpowiednią ilość serka
- wszystkie suche składniki ( bez cukru!) przesiewamy do jednej miski, odstawiamy
- jaja ubijamy na puszystą masę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, ale stopniowo. Do ubitych jaj cienką strużką dodajemy olej, ciągle ubijając masę mikserem. Następnie masę jajeczną łączymy z dynią, wiórkami i mąką- delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.
- ciasto przelewamy do tortownicy, której dno warto wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez około godzinę, warto sprawdzić patyczkiem po 45 minutach. Gdyby za mocno się zrumieniło przykrywamy je folią aluminiową i dopiekamy.
- upieczone ciasto studzimy-najlepiej przez noc- ciepłe ciasto jest zbyt wilgotne i może nam się pokruszyć. Kroimy w poprzek na dwa krążki. Ciasto przekładamy kremem, składamy w całość. Podajemy.
Drukuj to!
Ooo! Ostatnio zakochałam się w dyni, ten przepis muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńDyni nie da się nie kochać ;)
OdpowiedzUsuńMuszą być smakowite. :) Uwielbiam dynię.
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Uwielbiam dynię - muszę w końcu jakąś kupić i zacząć przygotowywać dyniowe smakołyki :)
OdpowiedzUsuń