czwartek, 27 września 2012

Ciasto dyniowe z wiórkami kokosowymi i kremem cytrynowym

To już drugi przepis, który ostatnimi czasy podpatrzyłam na Kwestii Smaków. Na tapecie znów dynia. Ciasto smaczne, wilgotne, z bardzo smacznym kremem, który zmodyfikowałam i może niepotrzebnie bo wyszedł zdecydowanie za rzadki przez co praktycznie wsiąkł w ciasto, ale koniec końców nadało to fajny efekt smakowy ciastu i to chyba najważniejsze. Odnośnik do przepisu tu.


Składniki ( na tortownicę 22-23 cm)

- 1 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jaja
- 100 g wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanki startej surowej dyni ( na dużych oczkach, bez soku)
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Masa:
- 120 g serka mascarpone lub podobnego
- 50 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- łyżeczka soku z cytryny ( opcja)

Przygotowanie:
- piekarnik nagrzewamy do 150 stopni
- warto zacząć od masy serowej: wszystkie składniki ucieramy na jednolitą masę i odstawiamy do lodówki żeby stężała;  by nie była zbyt mdła dodałam soku z cytryny- ale zmieniło to jej konsystencję- trzeba ją regulować dodając odpowiednią ilość serka
- wszystkie suche składniki ( bez cukru!) przesiewamy do jednej miski, odstawiamy
- jaja ubijamy na puszystą masę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, ale stopniowo. Do ubitych jaj cienką strużką dodajemy olej, ciągle ubijając masę mikserem. Następnie masę jajeczną łączymy z dynią, wiórkami i mąką- delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.
- ciasto przelewamy do tortownicy, której dno warto wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez około godzinę, warto sprawdzić patyczkiem po 45 minutach. Gdyby za mocno się zrumieniło przykrywamy je folią aluminiową i dopiekamy.
- upieczone ciasto studzimy-najlepiej przez noc- ciepłe ciasto jest zbyt wilgotne i może nam się pokruszyć. Kroimy w poprzek na dwa krążki. Ciasto przekładamy kremem, składamy w całość. Podajemy.
Dyniowe przysmaki Drukuj to!

4 komentarze:

  1. Ooo! Ostatnio zakochałam się w dyni, ten przepis muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być smakowite. :) Uwielbiam dynię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale. Uwielbiam dynię - muszę w końcu jakąś kupić i zacząć przygotowywać dyniowe smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...