Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej z lekką górką
- 20 g drożdży ( świeżych)
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- 1/4 - 1/2 szklanki cukru ( wedle uznania)
- 2 jaja
- 100 g rozpuszczonego masła
- 800 g śliwek, wypestkowanych
Przygotowanie:
-mleko i wodę przelewamy do rondelka, podgrzewamy- chcemy żeby płyn był letni. Odlewamy pół szklanki, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, mieszamy do rozpuszczenia drożdży, czekamy około 10-15 minut aż zaczyn się spieni i urośnie co jest sygnałem że drożdże są świeże
- do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, wyrośnięty zaczyn, resztę płynów, mieszamy łyżką, dodajemy jajka i zaczynamy wyrabiać- ja robię to mikserem, pod koniec wyrabiania gdy ciasto ma już elastyczną strukturę dodajemy roztopione letnie masło i ponownie wyrabiamy. Ciasto będzie dość rzadkie ale to nie szkodzi, dzięki temu placek będzie puszysty. Tak przygotowanie ciasto odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. po tym czasie odgazowujemy, krótko zarabiamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy owoce, wcześniej omączone mąką ziemniaczaną, dzięki czemu uchronimy ciasto przed zakalcem. Odstawiamy blaszkę z ciastem na 20-30 minut do wyrośnięcia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni. Pieczemy około 25-35 minut. Przed pokrojeniem ciasto studzimy, możemy w otwartym piekarniku a potem na kratce. Smacznego!
Drukuj to!
domowy klasyk, taki pyszny
OdpowiedzUsuń