piątek, 19 października 2012

Ciasto z korzennym musem dyniowym

Totalna improwizacja, przejrzałam kilka przepisów na pumpkin pie a koniec końców upiekłam coś własnego. Nie miałam ochoty na przygotowywanie ciasta kruchego więc zrobiłam spód ze zmielonych ciastek. Zamiast puree z dyni, przygotowałam masę z surowej dyni. Mus jest lekki, na jogurcie naturalnym, korzenny od mielonych goździków cynamonu i imbiru.


proporcje na tortownicę 24 cm:

*na spód:
-1 opakowanie markiz ( u mnie z czekoladowym kremem) + 2 łyżki oliwy
*na mus:
- 400 g dyni
- 1 jajo
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka zmielonych goździków
- 1 łyżeczka imbiru

Wykonanie:
- piekarnik nagrzewamy do 160 stopni
- ciastka na spód rozdrabniamy blenderem lub kruszymy, dodajmy oliwę ( możemy roztopione masło) i układamy ściśle na dnie tortownicy
- mus dyniowy przygotowujemy mieszając zblendowaną dynię ( nie musimy jej wcześniej piec, upiecze się w cieście) z pozostałymi składnikami. Gotowy przelewamy na spód z ciasteczek.
- ciasto pieczemy przez około godzinę, przed podaniem studzimy- najlepiej przez 2-3 godziny w lodówce
Dyniowe przysmaki Drukuj to!

4 komentarze:

  1. Jest lekkie i korzenne. Fajnie pasuje krem czekoladowy z markiz do całości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, poproszę kawałek :) Dyniowe ciasto to uczta dla podniebienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis, jestem ciekawa tego smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...