Totalna improwizacja, przejrzałam kilka przepisów na pumpkin pie a koniec końców upiekłam coś własnego. Nie miałam ochoty na przygotowywanie ciasta kruchego więc zrobiłam spód ze zmielonych ciastek. Zamiast puree z dyni, przygotowałam masę z surowej dyni. Mus jest lekki, na jogurcie naturalnym, korzenny od mielonych goździków cynamonu i imbiru.
proporcje na tortownicę 24 cm:
*na spód:
-1 opakowanie markiz ( u mnie z czekoladowym kremem) + 2 łyżki oliwy
*na mus:
- 400 g dyni
- 1 jajo
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka zmielonych goździków
- 1 łyżeczka imbiru
Wykonanie:
- piekarnik nagrzewamy do 160 stopni
- ciastka na spód rozdrabniamy blenderem lub kruszymy, dodajmy oliwę ( możemy roztopione masło) i układamy ściśle na dnie tortownicy
- mus dyniowy przygotowujemy mieszając zblendowaną dynię ( nie musimy jej wcześniej piec, upiecze się w cieście) z pozostałymi składnikami. Gotowy przelewamy na spód z ciasteczek.
- ciasto pieczemy przez około godzinę, przed podaniem studzimy- najlepiej przez 2-3 godziny w lodówce
Drukuj to!
Ciasto musi obłędnie smakować;)
OdpowiedzUsuńJest lekkie i korzenne. Fajnie pasuje krem czekoladowy z markiz do całości :)
OdpowiedzUsuńOj, poproszę kawałek :) Dyniowe ciasto to uczta dla podniebienia.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, jestem ciekawa tego smaku :)
OdpowiedzUsuń