Nie mam czasu ani siły stać w kuchni. Kolejna błyskawiczna propozycja na szybki obiad. Inspirowałam się przepisem pochodzącym z pozycji Prosto i presto Anny Lucci.
Składniki na 2 porcje:
- 200 g ulubionego makaronu- użyłam fusilli i rigatoni
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 5-6 pomidorów lima
- 4 łyżki suszonych pomidorów z zalewy z oliwy
- kilka liści świeżej bazylii
- garść czarnych oliwek
- oliwa z oliwek, sól, pieprz
- tarty parmezan po posypania
Przygotowanie:
- cebulę i czosnek drobno siekamy
- pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki
- na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy suszone pomidory z zalewy pokrojone w paski, przesmażamy razem, dodajemy świeże pomidory, oliwki, gotujemy sos przez kilka minut, do momentu aż świeże pomidory rozpadną się i zagęszczą sos. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- makaron gotujemy al dente, przekładamy na patelnie, dodajemy porwane liście bazylii. Serwujemy natychmiast.
Drukuj to!
Uwielbiam takie obiady :) Trochę radosnej improwizacji, a można wyczarować pyszne danie
OdpowiedzUsuń