Składniki na tortownicę 23 cm średnicy:
- 4 duże jaja ( białka i żółtka osobno)
- 3/4 szklanki cukru ( dałam pół na pół biały i brązowy)
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 średniej wielkości łodygi rabarbaru ( około 500 g)
- esencja waniliowa ( pominęłam)
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
- dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia
- białka przekładamy najlepiej do szklanego lub metalowego naczynia i zaczynamy ubijać na pianę. Najpierw na średnich potem na większych obrotach. Gdy piana stanie się wyraźnie gęsta zaczynamy dodawać cukier: łyżka po łyżce, aż do jego wykończenia. Powinniśmy otrzymać gęstą i błyszczącą masę a cukier powinien się całkowicie rozpuścić.
- pianę ubijamy dalej, dodajemy odłożone żółtka (po jednym) a następnie strużką wlewamy olej. Masa trochę straci na objętości ale dalej powinna być wyraźnie gęsta i błyszcząca.
- na sam koniec dodajemy przesianą i wymieszaną z proszkiem mąkę- można wymieszać szpatułką albo krótko zmiksować do połączenia składników tylko.
- masę przelewamy do tortownicy- będzie miała dość piankową strukturę i będzie gęsta. Wyrównujemy i wkładamy owoce czy też rabarbar zanurzając go do połowy w cieście. Ciasto pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 45 minut- warto sprawdzić już po 40 minutach czy ciasto się upiekło. Rabarbar pięknie zanurzył się w cieście, które wyszło puszyste i piękne. Polecam jako przepis idealny na słodką przekąskę nawet w środku tygodnia :)
Drukuj to!
pyszności, mogę kawałek:)
OdpowiedzUsuńproszę się częstować :)
Usuń;-) i takie najlepsze ! ja robiłam budyniowe z rabarbarem,jabłkami i cynamonem.polecam!
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/niedzielny-akomczuszek.html
Wygląda super!:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie! Dzisiaj - puree z zielonego groszku!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam ;-)
Proste ciasta są najlepsze :) A takie rabarbarowe to mogłabym jeść bez końca :)
OdpowiedzUsuńOoooo Michalino jakie to ciacho apetyczne :))
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń