Przepis na tartę średnicy 23 cm ( przygotowałam swoją w tortownicy)
* ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła lub margaryny
- 2 łyżki śmietany ( lub ile ciasto zabierze)
* masa sernikowa:
- 500 twarogu na sernik ( może być z wiaderka)
- 1 duże jajo
- 1 proszek budyniowy ( waniliowy lub śmietankowy)
- 1/3 szklanki cukru
* rabarbar
- 2 mniejsze lub 1.5 większej łodygi rabarbaru
- kilka łyżek cukru
- łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
- wszystkie składniki na ciasto krótko zagniatamy, gdy ciasto jest suche i nie chce się lepić dodajemy śmietanę, gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ( min. 30 minut)
- schłodzonym ciastem wylepiamy formę do tarty lub tortownicę, nakłuwamy widelcem lub obciążamy i pieczemy około 20-30 minut ( do zrumienienia, w temp. około 180 stopni), upieczone krótko studzimy
- zmniejszamy temperaturę w piekarniku do około 160 stopni, składniki masy sernikowej umieszczamy w misce i miksujemy do połączenia (powinny być w temp. pokojowej) i wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy około 30 minut ( masa powinna się ściąć). Wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na wierzch rabarbar*
- * łodygi rabarbaru kroimy w kawałki wielkości formy. W rondlu o szerokim dnie wsypujemy tyle cukru by utworzył na dnie cienką warstwę, podgrzewamy aż cukier zacznie nabierać złotego koloru. Proces przerywamy dodając do niego kawałki rabarbaru i sok z cytryny. Podgrzewamy całość około 7 minut. Rabarbar powinien zmięknąć a syrop karmelowy oblepić jego kawałki. Po przestudzeniu możemy wykładać go na tartę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz