Jak tylko natknęłam się na ten przepis wiedziałam, że z ciekawości spróbuję zrobić te pączki. Zachodziłam w głowę jak będzie smakować taki miks ;) Ciasto drożdżowe, ale z twarogiem i jeszcze z proszkiem do pieczenia. Przez myśli przyszło mi, że to takie pączki w type 2 w 1. Pączki drożdżowe i pączki serowe w jednym. Ciasto rośnie wolno, jest dość zwarte. Pączki nie są bardzo puchate ale mają bardzo fajną cechę: dzięki twarogowi długo zachowują świeżość. Są elastyczne, sprężyste i bardzo smaczne. Jeśli myślicie widząc ten przepis "to się nie może udać", tym bardziej musicie go wypróbować. Pomysł zaczerpnęłam z tej strony.
składniki ( na około 25 pączków średniej wielkości)
- 4 szklanki mąki + trochę w zapasie
- 300 g tłustego twarogu
- 100 g masła lub margaryny
- 2 jaja L
- 3/4 szklanki cukru
- cukier z wanilią ( 1 łyżka)
- 3 łyżki mleka
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
- szczypta soli
- marmolada/ dżem
- cukier puder do oprószenia
- smalec lub olej do smażenia
Wykonanie:
- z mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżki mąki przygotowujemy zaczyn
- w dużej misce mieszamy suche składniki, dodajemy wyrośnięty zaczyn, mieszamy drewnianą łyżką. Kolejno dodajemy śmietanę, jaja i posiekaną margarynę/ masło i twaróg. Wyrabiamy elastyczne ciasto ( gdyby było bardzo klejące możemy dodać odrobinę mąki) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ) na około 2 godziny).
- wyrośnięte ciasto odgazowujemy, krótko wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość ok 1.3 cm i wykrawamy szklaną kółka. Wedle upodobania, pączki nadziewamy przed lub po smażeniu. Napuszone pączki (po około 40 minutach) smażymy na jasnobrązowy kolor ( po 2 minuty z każdej strony). Studzimy. Gotowe oprószamy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Drukuj to!
rewelacja:)
OdpowiedzUsuń