Taka mała odmiana ;) zwykle makaron, jeśli z tuńczykiem, to wybieram biały sos na bazie śmietany kremowej. Połączenie tuńczyka z pomidorami jakoś mnie nie kusiło- taka mała fobia smakowa, ale postanowiłam zrobić i spróbować. Sos jest pikantny i świetnie się sprawdził. Polecam!
składniki ( na około 4 porcje)
- 500 g ulubionego makaronu ( u mnie ruote )
- 500 ml passaty lub 2 puszki pomidorów
- 1 papryczka chili
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 2-3 suszone pomidory ( z zalewy olejowej )
- czarne oliwki ( 170 g )
- zielone oliwki ( garść )/ lub kapary ( 2 łyżki ) - opcja
- puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym ( 185 g )
- drobno posiekana skórka z cytryny ( 1 łyżeczka )
- ulubione zioła ( świeże lub suszone )- u mnie oregano
- sól i biały pieprz do smaku; oliwa z oliwek
- mozzarela - do podania ( 1 kulka )
Wykonanie:
- w dużym garnku wstawiamy wodę na makaron, porządnie solimy
- na rozgrzanej patelni, na oliwie podsmażamy cebulę i drobno posiekany czosnek, dodajemy chili, przetarte pomidory ( passatę ) i pokrojone w paski suszone pomidory. Zagotowujemy sos a następnie doprawiamy do smaku ziołami, skórką z cytryny, solą i pieprzem. Na samym końcu dodajemy oliwki ( oba rodzaje lub tylko czarne ) i kawałki tuńczyka. Sos delikatnie mieszamy.
- makaron gotujemy al dente, a następnie łączymy z sosem. Gorący makaron wykładamy na talerz i układamy na wierzchu kawałek porwanej mozzareli.
Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz