wtorek, 6 marca 2018

Kasza bulgur z boczkiem i groszkiem

To propozcyja na ekspresowe danie, gdy brak weny i czasu. Praktycznie 3 składniki, mimo to danie jest aromatyczne i sycące. Zdecydowanie polecam, jedzmy jak najwięcej kaszy :)


Składniki na 2-3 porcje:
- 3/4 szklanki kaszy bulgur
- 200 g mrożonego groszku
- 1 ząbek czosnku
- 200 g wędzonego boczku
- sól, pieprz, oliwa, zioła prowansalskiego do smaku


Wykonanie:
- kaszę bulgur zalewamy wodą w stostunku 1:2, wsypujemy szczyptę soli i gotujemy aż kasza wchłonie cały płyn
- w międzyczasie na patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek, smażymy aż będzie złoty i chrupiący. Na wytopionym tłuszczu krótko przesmażamy posiekany czosnek, następnie wrzucamy zamrożony groszek i smażymy dalej kilka minut aż groszek będzie miękki- dosłownie kilka minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy szczyptę, dwie ulubionych ziół.
- ugotowaną kaszę łączymy z boczkiem i groszkiem i już. Smacznego! Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...