Składniki (piekłam w tortownicy 23cm średnicy):
* suche składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
* mokre składniki:
- 1 szklanka maślanki
- 2 duże jaja
- 1/2 szklanki oleju
* dodatkowo:
- 200 g twarogu + 1 żółtko (białko możecie dodać do mokrych składników, szkoda wyrzucać) + łyżka, dwie cukru
- garść malin lub innych mrożonych owoców jagodowych
- w dwóch miskach łączymy osobno składniki suche i mokre, nastęnie zawartość tej z jajkami i maślanką przelewamy do suchych i mieszamy łyżką. Składniki mają być tylko wymieszane, w cieście mogą być grudki. Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy, na wierzchu kładziemy kleksy z twarogu wymieszanego z żółtkiem i cukrem, posypujemy ciasto malinami (mogą być mrożone) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut (pieczemy do suchego patyczka). Studzimy, zajadamy :) Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz