Wydaje Wam się że to pracochłonne danie na weekendowe gotowanie? Nic bardziej mylnego, pierś z kaczki podsmażamy aż ze skóry zacznie się wytapiać tłuszcz, potem 20 minut w piekarniku i już. W międzyczasie ugotujecie kaszę, i zrobicie ulubioną surówkę. Zapraszam!
Składniki (na dwie osoby):
- 2 piersi z kurczaka
- 2/3 szklanki pęczaku
- łyżka masła
- przyprawy: sól, pieprz
- ulubiona surówka (u mnie buraczki przygotowane dzień wcześniej)
Wykonanie:
- pierś z kaczki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i skorkę nacinamy w romby bardzo ostrym nożem tak, aby nie naruszyć mięsa pod spodem. Solimy, pieprzymy, układamy na zimnej patleni skórą do dołu i smażymy na niedużym ogniu, aż skórka będzie złota i chrupiąca i wytopi się jak najwięcej tłuszczu. Smażymy też z drugiej strony, ale krócej, zeby tylko zamknąć pory w mięsie.
Wstepnie przygotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i dopiekamy przez 20 minut w temp. 165 stopni. Przed podaniem dajemy mu odpącząć przez kolejne 10.
- kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie (dwie części wody na jedną kaszy), z dodatkiem łyżki masła - koniecznie, tylko na tym zyska. Ja kaszę jeszcze doprawiam delikatnie pieprzem.
- mięso podajemy z kaszą i surówką. Smacznego!
Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz