Tak proste ciasto, że nie możecie zwlekać z jego upieczeniem ;) Kilka minut żeby wymieszać składniki, dojrzałe gruszki wystarczy przez chwilę przesmażyć na maśle z cukrem i już. Przepis od Liski. Domowe pyszne ciasto bez wydziwiania. Polecam.
składniki na tortownicę 23 średnicy
- 200 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 80 g cukru brązowego* (w zależności od stopnia dojrzałości gruszek, można dodać więcej)
- 3 jaja
-1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
gruszki w karmelu:
- 750 g gruszek
- 30 g masła
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
- gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na cząstki
- na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier a gdy karmel zacznie się gotować wrzucamy gruszki i podduszamy na dość sporym ogniu żeby płyn odparował ale gruszki w miarę zachowały kształt i pokryły się karmelem. Na koniec gruszki doprawiamy cynamonem- jeśli lubicie oczywiście.
- ciasto: masło ucieramy z cukrem na puch ( miałam bardzo dojrzałe i słodkie gruszki, 200 g cukru z przepisu Liski dostosowałam do swoich upodobań smakowych). Dodajemy po jednym jaju, miksujemy tylko do połączenia składników; na końcu dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Gotowe ciasto łączymy z przestudzonymi gruszkami mieszając delikatnie łopatką.
- ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut albo dłużej. Ciasto studzimy w formie.
Drukuj to!
Szkoda, że jestem na "diecie" bezsłodyczowej - musiałam zrobić mały detox , ale jak tylko wrócę do gry, to Twój przepis z chęcią wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńto ciasto jest posłodzone dojrzałymi gruszkami, a owoce to nie cukierki więc jedzmy śmiało na zdrowie ;)
UsuńDla takiego ciasta warto zawiesić na chwilę dietę ;D
OdpowiedzUsuń