czwartek, 3 września 2015

Kremowa zupa z pieczonych pomidorów i cukinii

Pyszna! Bardzo prosta w przygotowaniu. Wegańska, kolorowa, sezonowa, zdrowa. Ma same walory. Zapraszam do przygotowania, zwłaszcza jeśli macie dużo pomidorów :) Szkoda nie zrobić. Doprawiana do smaku czosnkiem, chili, świeżymi ziołami i porządnym chlustem oliwy. Przepis od wegan nerd. Autorzy proponują dwie metody przygotowania zupy, ja wybrałam tę, w której pomidory i cukinie wstępnie pieczmy w piekarniku. Druga metoda w linku do źródła wpisu.


składniki na 2-3 porcje:
- 1 kg dojrzałych pomidorów, najlepiej odmiana lima, ale wszystkie dojrzałe pomidory się nadadzą
- 300 g cukinii
- 2-3 szklanki wody
- 2 ząbki czosnku
- oliwa, sól, pieprz,
- 1/2 papryczki chili, lub chili sproszkowana
- bazylia i oregano (świeże albo suszone)


Wykonanie:
- porządnie umyte pomidory kroimy na cząstki (np. ćwiartki). Podobnie postępujemy z cukinią. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, lekko solimy, dodajemy kilka szczypt cukru i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut.
- w garnku z grubym dnem rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, dodajemy posiekany czosnek i świeże chili jeśli używamy, smażymy przez kilka minut a następnie dodajemy pieczone warzywa, razem z sokami które puściły. Przykrywamy i dusimy przez około 10 minut. Po tym czasie zupę blendujemy na krem, znowu wstawiamy garnek na kuchnię, dodajemy wodę- użyłam 2 szklanek i konsystencja była jak dla mnie zadowalająca, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy pod przykryciem kolejne 10-15 minut. Zupę można przetrzeć jeśli przeszkadzają Wam skórki i pestki- mi się nie chciało :) Przed podaniem dodajemy świeże zioła i ekstra chlust dobrej oliwy. Zajadajcie samą albo z ulubionym pieczywem.

Na ostro

Warzywa psiankowate 2015

Pora na pomidora!

Wegetariański obiad V
 
Drukuj to!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...