wtorek, 1 września 2015

Papryka faszerowana mięsem mielonym, soczewicą i pomidorami

Bardzo lekkie i przyjemne danie, które nie powinno Wam zająć jak 40 minut plus 30 minut zapiekania. Jak macie tyle czasu jest jak znalazł. Zwłaszcza w sezonie na warzywa. Jedzmy papryki i pomidory na zapas, później zostanie tylko wspomnienie lub zapas zamknięty w słoikach w spiżarce ;)


 Składniki
- po jednej dużej papryce na osobę- ja użyłam podłużnych białych, w sumie 4 szt (na 3 osoby)
- 300 g mięsa mielonego (jakie lubicie)
- 3 duże pomidory (użyłam bawole serce)
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1/2 szklanki wody
- 1 mała cebula
- 2-3 duże ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili (lub wg uznania)
- świeże zioła (u mnie bazylia, oregano)
- sól i pieprz do smaku
- kulka mozzarelli


Wykonanie:
- cebulę kroimy w mała kostkę, czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Uważamy żeby nie przypalić czosnku. Dorzucamy posiekaną chili a po chwili mięso mielone. Przesmażamy całość aż mięso przestanie być surowe, i dodajemy posiekane pomidory. Lekko solimy, zmniejszamy gaz, przykrywamy i dusimy około 15 minut. Po tym czasie, gdy pomidory puszczą sok dodajemy czerwoną soczewicę. Konieczne może być dodanie wody, ale to się okaże po kilku minutach- wszystko zależy jak soczyste były pomidory. Mięso z soczewicą dusimy jeszcze około 10 minut, ten czas pozwoli soczewicy zmięknąć. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy solidną garść ziół- u mnie były to bazylia i oregano, mieszamy i już.
- paprykę przekrawamy wzdłuż, oczyszczamy z pestek i napełniamy hojnie naszym mięsnym farszem. Na wierchu układamy pokrojoną w plastry mozzarelle.
- papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, delikatnie podlewamy wodą i zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!

Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...