Składniki na dużą prostokątną blachę ( 26*30cm)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru + 3 łyżki
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 jaja ale żółtko i białko osobno
- 1 jajo
-800 g słodkich dojrzałych śliwek ( ale jędrnych )
- jajo, żółtka, olej, jogurt roztrzepujemy widelcem w miseczce
- mąkę, proszek do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy całość łyżką
- do miski z mąką przelewamy płynne składniki i całość mieszamy porządnie- można widelcem, albo krótko mikserem ( tylko do połączenia składników )
- ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy połówki śliwek ( skórką do ciasta ), posypujemy cynamonem
- ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 45 minut. Na około 15 minut przed przewidywanym końcem pieczenia, wyjmujemy blaszkę z piekarnika, smarujemy na powierzchni pianę ubitą z białek z dodatkiem trzech łyżek curku i wkładamy ciasto do piekarnika na dopieczenie. Podczas studzenia na powierzchni piany pojawiać się zaczną kropelki złotej rosy. Drukuj to!
Fajne ciasto, trzeba korzystać póki są śliwki :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie piekę, na pewno będzie super;)
OdpowiedzUsuń