poniedziałek, 9 września 2013

Pierogi z kaczką i kaszą jaglaną

Z gotowania rosołu zostało mięso, postanowiłam zrobić z niego farsz do pierogów. Pierogi bardzo lubię. Zwłaszcza jeść ;) z robieniem gorzej bo nie ma co ukrywać jest trochę z tym pracy, ale raz na jakiś czas można zaszaleć ;) u mnie zdarza się to jakieś dwa razy w roku ;) obrane mięso poddusiłam jeszcze z dodatkiem podsmażonej cebuli i czosnku, doprawiłam majerankiem i dodałam kaszy jaglanej. Stanowczo za mało kasz jadamy, a tak to zawsze można coś zdrowego przemycić chociażby w pierogach z mięsem.


Składniki (wyszło mi około 70 średniej wielkości pierogów):

* na farsz
- 300 g mięsa z rosołu (ja miałam z kaczki)
- 1/3 szklanki bulionu lub wody
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku (lub do smaku)
- sól, pieprz
- 2/3 szklanki kaszy jaglanej

* na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
- około 1 1/3 szklanki bardzo gorącej wody
- szczypta soli

Wykonanie:
- zaczynam od ciasta, które powinno "odpocząć" przed lepieniem pierogów. Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól,  zalewam gorącą wodą i za pomocą drewnianej łyżki mieszam. Ja mam ręce z "azbestu" więc prawie od razu zaczynam wyrabiać ciasto; dla mniej odpornych polecam wymieszać całość łyżką na tyle dokładnie jak się da, a jak temperatura ciasta się obniży można zacząć wyrabiać. Ilość wody podaję orientacyjnie, wszystko zależy od wilgotności mąki, doświadczenie podyktuje ile tej wody trzeba. Zawsze lepiej dać trochę więcej i potem dodać ciut mąki niż odwrotnie ;). Ciasto wyrabiam około 10-15 minut, ja to robię ręcznie. Ciasto powinno być elastyczne, plastyczne i mieć jednolitą, gładką strukturę. Wyrobione ciasto przekładam do miski, przykrywam folią spożywczą ( trochę może zaparować, ale to nic nie szkodzi) i odstawiam na 30 minut. Przechodzę do przygotowania farszu.
- na oleju podsmażam drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodaję posiekane z grubsza mięso, dodaję trochę przegotowanej wody a najlepiej bulionu i całość duszę kilka minut. Farsz doprawiam solą, pieprzem i majerankiem. Doprawiam dość porządnie, bo podczas gotowania trochę smaku ucieka do wody, więc dość porządnie traktuję farsz solą i pieprzem.
- w osobnym rondelku gotuję kaszę. Na jedną cześć kaszy daję dwie części wody. Kasza jaglana gotuje się bardzo szybko; po około 15 minutach powinna już wchłonąć całą wodę.
- farsz (może być lekko ciepły) miksuję przy pomocy "żyrafki" blendera, a na koniec dokładnie mieszam łyżką z kaszą jaglaną (użyjcie może na początek około 3/4 ugotowanej kaszy, a jeśli stwierdzicie że farsz nie jest za mocno kaszowaty dodajcie resztę- wszakże mają to być pierogi z mięsem;)
- ciasto wałkujemy partiami na stolnicy oprószonej mąką na grubość 2-3 mm. Jeśli zagnietliśmy porządnie ciasto nie będzie z tym problemu. Pozostałą część ciasta przykrywamy żeby nie obeschło! Wycinamy okręgi dowolnej wielkości i nadziewamy około łyżeczką farszu. Gotujemy przez 2-3 minutki od momentu wypłynięcia. Moim zdaniem najlepiej smakują odsmażane :)




Drukuj to!

3 komentarze:

  1. Jadłam niedawno pierożki właśnie z mięsem z kaczki, tak ładnie podsmażone, ależ to ekstra smakuje! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...