sobota, 7 września 2013

Rosół z wiejskiej kaczki

Pyszny, esencjonalny, piękny :) Kaczka czekała na swoje pięć minut, i okazało się że rosół to danie godne wiejskiej kaczki. Ugotowany z dużą ilością warzyw zasmakuje każdemu. Rosół podałam z domowym makaronem, przepis na niego znajdziecie tu.


Składniki na 4 porcje:
- pół kaczki ( miałam wiejską )
- 3 litry wody
- włoszczyzna (młoda): 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 młody seler, 1 por, cebula, czosnek (1 ząbek)
- przyprawy: sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy
- natka pietruszki lub lubczyk

Wykonanie:
- mięso wkładamy do garnka z zimną wodą, dodajemy włoszczyznę pokrojoną w mniejsze kawałki, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, łyżkę soli i zaczynamy gotować rosół pod przykryciem. Potrwa to około 2-3 godzin. Część warzyw z gotowania zostawiam, resztę usuwam. Zupę w razie konieczności doprawiam solą i pieprzem. Podaję z domowym makaronem, natką pietruszki lub lubczykiem.
ps. Nie wyrzucajcie mięsa, posłuży do przygotowania pysznych pierogów :)


Drukuj to!

1 komentarz:

  1. zdecydowanie wolę rosół drobiowo wołowy:) A kaczę to lubię w jabłkach:) ale rosołek wygląda bardzo smacznie, z wiejskiego drobiu są najlepsze:) ja jutro będę robić rosół, jest już chłodniej więc można działać z niedzielnymi rosołkami:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...