czwartek, 22 września 2011

Kandyzowany imbir

Zbliża się sezon przeziębień stąd pomysł na imbir kandyzowany. Działa bakteriobójczo, wspomaga odporność, super smakuje. Świetnie pomaga przy bólu gardła- od ponad roku nie stosuję innych medykamentów przy chrypce czy drapaniu w gardle. Jeśli lubicie smak imbiru polecam przygotowanie jego kandyzowanej wersji :) Przy produkcji powstanie syrop imbirowy- super do rozgrzewającej harbatki. Imbir można również pozostawić w zalewie syropowej. Wybór wersji zależy tylko od Was.
Przepis znalazłam na kilku blogach, cytuję ten z forum cin cin:



1 filiżanka świeżego imbiru pokrojonego w drobną kostkę lub plasterki ( to około 400 g kłącza)
3 filiżanki cukru
2 1/2 filiżanki wody



Przygotowanie najprostsze z możliwych: cienko pokrojony imbir należy gotować w syropie z cukru i wody. Ja gotowałam swój specjał około 40 minut. Wyjęłam następnie imbir z syropu, rozłożyłam na blaszce, posypałam cukrem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na około 10-15 minut- należy uważać żeby nie przypalić plasterków imbiru- mnie się trochę udało napsocić w tym temacie, jednak w porę uratowałam cały wyrób. Syrop zlałam do słoika i wstawiłam do lodówki. Kandyzowany imbir będę przechowywać w szczelnie  zamkniętym pojemniku.



Drukuj to!

9 komentarzy:

  1. Bardzo lubię kandyzowany imbir, jak na razie jadam kupny, ale chyba spróbuję sama zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. koniecznie :)) mnie się trochę spiekł ale to było moje pierwsze podejście, następnym razem będę bardziej uważała. Na szczęście ucierpiał tylko wygląd ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brawo! Kandyzowany imbir to cenny składnik domowej spiżarni! Ja z lenistwa najczęściej kupuję gotowy;)
    Pozdrawia Cię!

    OdpowiedzUsuń
  4. Najbardziej chyba zadowolona jestem z syropu: złamałam słodycz syropu dodając z soku z cytryny przed samym zlaniem do słoiczka: jest gęsty i cudnia pachnący :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Syrop super, też mi chodzi po głowie taki na zimę:) fajny do grzanego piwa;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moj facet tak lubi piwo s syropem imbirowym. Chyba zrobię mu niespodziankę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świtny pomysł na syrop, ja robię "miodek imbirowy", moja rodzinkauwielbia:))
    Pozdrawiam Cię!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...