wtorek, 21 maja 2013

Fusilli z białymi szparagami, groszkiem, boczkiem w sosie śmietanowym

Pyszne majowe sezonowe danie. Białe szparagi, kremowy biały sos doprawiony gałką muszkatołową, białym i czarnym pieprzem. Smaku dodaje podsmażony na chrupko boczek; słodki groszek i szparagi dopełniają całości. Nie ma się co zastanawiać szparagi niedługo znikną ze straganów.


Składniki na 2-3 porcje:

- 350-400 g krótkiego makaronu ( u mnie fusilli)
- pęczek białych szparagów ( im cieńsze tym lepiej )
- 150 g boczku wędzonego pokrojonego w cienkie plastry
- garść mrożonego groszku
- kubek gęstej śmietany kremówki 36 % ( u mnie Piątnica)
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, biały pieprz, gałka muszkatołowa, oliwa
- twardy ser do starcia do wykończenia dania


Wykonanie:
- przygotowujemy szparagi: odłamujemy zdrewniałą końcówkę i obieraczką do warzyw obieramy; kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wody zakwaszonej sokiem z cytryny ( żeby nie ściemniały)
- makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie; ja w tej samej wodzie, nawet równocześnie gotuje szparagi ( pokrojone w kawałki długości 2-3 cm gotują się około 7 minut)
- na dużej patelni podsmażamy boczek na chrupko, dodajemy czosnek, chwilę smażymy, dodajemy groszek podsmażamy razem. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, białym pieprzem, gałką muszkatołową. Na koniec przekładamy na patelnie ugotowane szparagi i makaron. Całość podgrzewamy przez chwilę, podajemy posypane startym serem.



Drukuj to!

3 komentarze:

  1. Michalinko, na takie fusilli ze szparagami to ja chętnie się skuszę :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje za miłe słowa :) uwielbiam sezon na szparagi!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...