Gofry pyszne, rabarbar w karmelu obłędny - całość niebo w gębie :) Przy okazji nie trzeba żadnych szczegółnych umiejętości żeby przygotować ten deser, więc myślę, że to idealny must have z okazji dnia mamy przygotowany przez panów! Jeśli macie gofrownicę, potraficie przygotować ciasto podobne do naleśnikowego to już jesteście prawie w domu. Trzeba jeszcze poświęcić chwilę uwagi karmelowi ale to ten najtrudniejszy moment całego przedsięwzięcia. Podejmujcie wyzwanie? Radość w oczach mamy- bezcenna!
składniki na około 12-14 gofrów
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżki cukru
- 2 jaja: żółtka i białka osobno
- dodatkowo: kilka łodyg rabarbaru + cukier
Wykonanie:
- białka ubijamy na sztywną pianę; wszystkie pozostałe składniki umieszczamy w misce i miksujemy do uzyskania ciasta takiego jak na naleśniki, może ciut gęstszego. Gdy ciasto jest gotowe dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy rózgą lub szpatułką.
- kratke w gofrownicy smarujemy cienką warstwa oleju i nagrzewamy mocno- smarowanie olejem przeprowadzamy tylko raz, na samy początku
- gofry pieczemy partiami, do uzyskania ładnego złotego koloru. Po wyjęciu pozwalamy im odparować na kratce, dzięki czemu będą chrupiące!
- rabarbar kroimy w 2 cm kawałki, w szerokiej patelni (u mnie stalowa) na dnie rozsypujemy warstwę cukru i trzymamy na gazie, nie mieszając, aż cukier zacznie się karmelizować. Gdy ma jednolicie złotą złoto-bursztynowo warstwę dodajemy rabarbar. Wywoła to z początku burzliwą reakcję i karmel może pryskać więc uważajcie i nie pochylajcie się nad patlenią bo karmel jest bardzo gorący i łatwo się poparzyć. Po chwili rabarbar zacznie puszczać sok, łączyć się z karmelem i a kawałki rabarbaru oblepią się syropem karmelowo-rabarbarowym. Pycha! Gdy sos rabarbarowy będzie już jednolity (warto pomieszać chwilę by karmel się ładnie połączył z puszczanym przez rabarbar sokiem), odstawiamy z gazu i przekładamy do naczynia.
- gofry podajemy z naszym sosem rabarbarowo-karmelowym. Będziecie zachwyceni!
przepis na gofry pochodzi z Moich Wypieków
Drukuj to!
robiłam bardzo udane drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem, myślę, że i gofry smakują pysznie!
OdpowiedzUsuńSą obłędne!! Nie mogliśmy przestać jeść :)
OdpowiedzUsuń