Składniki na dużą blachę albo 10-12 drożdżówek
* ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki maślanki
- 50 g masła
- 20 g drożdży
- 1/3 szklanki cukru
- 1 duże jajo
* nadzienie:
- 700 g rabarbaru
- cukier na karmel
Wykonanie:
- z drożdzy, dwóch łyżek letniej wody, pół łyżeczki cukru zrobić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce na kwadrans. Po tym czasie rozczyn powinien się spienić co jest oznaką, że drożdże są aktywne.
- mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z cukrem, dodajemy rozczyn. Mieszamy. Wbijamy jajo i dodajemy podgrzaną do letniej temperatury maślankę (może się rozwarstwić, ale to nic nie szkodzi). Zaczynamy wyrabiać miksierem. Gdy składniki się zaczną łączyć dodajemy roztopione letnie masło i wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i błyszczące. Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce aż podwoi objętość.
- Wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzając w nie pięścią. Dzielimy na pół i każdą część dodatkowo na 5-6 porcji. Z każdej porcji formujemy kulę a potem spłaszczamy. Drożdżówki przekladamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczeni, zachowując odstępy. W każdej drożdżówce na środku umieszczamy kilka kawałków rabarbaru w karmelu* i polewamy odrobiną sosu. Drożdżówki zostawiamy do napuszenia na około 20 minut. Tyle samo je pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Jeśli chcecie zrobić placek to przełóżcie po prostu całe ciasto do blaszki wyłożonej papierem, wyrówajnacie a na wierzchu ułożcie rabarbar. Pieczcie po 20 minutach po złożeniu ciasta razem z nadziniem w takiej samej temperaturze, tylko około 35-40 minut.
Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz