środa, 11 maja 2016

Drożdżówki z rabarbarem

Uwielbiam wypieki z rabarbarem. W sezonie najczęściej piekę wypieki z tą kwaśną łodygą, bo jak nie lubić słodyczy z kwaśną, jakże bliską dzieciństwu nutą ;) Przyniosłam do domu spore naręcze rabarbaru i od razu pomyslałam o klasycznych okrągłych drożdżówkach. W teorii to tylko ciasto plus nadzienie, ale dodajcie do tego czas wyrastania i formowania. Duże szybciej zrobić blachę drożdżowego ale drożdżówka to już jest jakaś większa magia ;) Więc zróbcie ciasto albo drożdżówki. Przepis jest ten sam :)

 

Składniki na dużą blachę albo 10-12 drożdżówek
* ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki maślanki
- 50 g masła
- 20 g drożdży
- 1/3 szklanki cukru
- 1 duże jajo
* nadzienie:
- 700 g rabarbaru
- cukier na karmel

Wykonanie:
- z drożdzy, dwóch łyżek letniej wody, pół łyżeczki cukru zrobić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce na kwadrans. Po tym czasie rozczyn powinien się spienić co jest oznaką, że drożdże są aktywne.
- mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z cukrem, dodajemy rozczyn. Mieszamy. Wbijamy jajo i dodajemy podgrzaną do letniej temperatury maślankę (może się rozwarstwić, ale to nic nie szkodzi). Zaczynamy wyrabiać miksierem. Gdy składniki się zaczną łączyć dodajemy roztopione letnie masło i wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i błyszczące. Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce aż podwoi objętość.
- Wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzając w nie pięścią. Dzielimy na pół i każdą część dodatkowo na 5-6 porcji. Z każdej porcji formujemy kulę a potem spłaszczamy. Drożdżówki przekladamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczeni, zachowując odstępy. W każdej drożdżówce na środku umieszczamy kilka kawałków rabarbaru w karmelu* i polewamy odrobiną sosu. Drożdżówki zostawiamy do napuszenia na około 20 minut. Tyle samo je pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


* rabarbar w karmelu: na dno rondla/patelni wsypujemy cukier- równą warstwę- około 3 mm grubą. Podgrzewamy aż cukier się rozpuści i zacznie się karmelizować. Nie mieszamy w międzyczasie. Do gorącego karmelu przekładamy rabarbar pokrojony w kawałki długości około 3-4 cm. Rabarbar dusimy kilka minut, aż kawałki rabarbaru oblepią się karmelem. Nie mieszamy za często, chcemy żeby rabarbar nie rozpadł się i został w kawałkach. Zachowajcie ostrożność- karmel jest bardzo gorący, można się oparzyć.



Jeśli chcecie zrobić placek to przełóżcie po prostu całe ciasto do blaszki wyłożonej papierem, wyrówajnacie a na wierzchu ułożcie rabarbar. Pieczcie po 20 minutach po złożeniu ciasta razem z nadziniem w takiej samej temperaturze, tylko około 35-40 minut.

Wiosenne słodkości 2016 GRILL PIKNIK Menu


Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...