wtorek, 31 maja 2016

Makaron z łososiem, szparagami i rukolą

Bardzo pyszna wariacja na temat szparagów :) Jak to w przypadku makaronu danie błyskawiczne do przygotowania. Mam wrażenie że latem makarony stanowią 90 procent moich posiłków. Ale nie narzekam :) Jest szybko, pysznie, zdrowo i sezonowo. Tym razem białe szparagi i łosoś.


Składniki (na 2- 3 porcje)
- 400-500 ulubionego makaronu
- pęczek białych szparagów
- 100 g wędzonego łososia
- 2 garści rukoli
- pestki słonecznika
- 2 łyżki kaparów
- 2 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, sól, pieprz


Wykonanie:
- zagotowujemy w garnku mocno osoloną wodę. Będziemy w niej gotować najpierw szparagi a potem makaron
- w międzyczasie obieramy szparagi obieraczką do warzyw z łykowatej wierzchniej warstwy i wrzucamy je na 4-5 minuty do gotującej się wody na makaron. Po tym czasie wyjmujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wodę następnie wykorzystujemy do ugotowania makaronu
- w głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek i przesmażamy razem kilkadziesiąt sekund. Dodajemy kapary, szparagi. Mieszamy razem, wrzucamy ugotowany makaron, łososia, rukole i mieszamy razem z sosem. Dodajemy jeszcz kilka chlustów oliwy z pierwszego tłoczenia, uprażone pestki słonecznika i podajemy. Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...