składniki na formę 23cm średnicy:
- 170 g masła
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru lub mniej
- 2 duże jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki kwaśnej śmietany- zgórką
* dodatkowo: kilka łyżek cukru na karmel, 500 g rabarbaru, dwie garści truskawek
- zaczynamy od rabarbaru. Na dnie patelni rozsypujemy równą warstwę cukru, podgrzewamy bez mieszania aż uzyskamy karmel (barwa złota). Gdy to się stanie dodajemy rabarbar pokrojony w 2 cm kawałki- podsmażamy całość tak długo aż kawałki rabarbaru oblepią się syropem karmelowym. Odstawiamy do przestudzenia.
- ciasto: miękkie masło ucieramy z cukrem na puszysta masę, następnie wbijamy jajo, jedno po drugim, każdorazowo mieszając masę mikserem. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Robimy to w dwóch turach, po pierwszej dodajemy do ciasta kwaśną śmietanę. Ciasto ucieramy tylko do połączenia składników, nie ma potrzeby napowietrzania ciasta- nie chcemy zakalca ;)
- gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy rabarbar w karmelu i truskawki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Pieczemy do suchego patyczka. Smacznego!
alt="Milion smaków truskawek - edycja trzecia">
Drukuj to!
super ! u nas wczoraj i dzisiaj mega zimno (bardzo zimny wiatr- rzeszów. )
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.