- 350 ulubionego krótkiego makaronu
- pęczek zielonych szparagów
- 2 garści szpinaku
- mała cukinia
- 1/2 papryczki chilii (opcjonalnie)
- oliwa, czosnek, sól, pieprz
- makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu
- w międzyczasie na kilku łyżkach oliwy przesmażamy czosnek, wrzucamy szparagi pozbawione zdrewniałych końcówek i pokrojone w kilkucentymetowe kawałki, dodajemy cukinię pokrojoną w półplasterki i posiekaną papryczkę chili- o ile używamy. Smażymy całość przez kilka minut, aż szparagi stracą surowość ale dalej będą chrupiące. Na koniec dodajemy liście szpianku, dusimy całość około 3-4 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ja dodaję jeszcze kilka chlustów oliwy.
Smacznego :) Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz