poniedziałek, 27 czerwca 2016

Makaron z cukinią, chrupiącym boczkiem i groszkiem cukrowym

Pyszny bardzo, i robi się go w 15 minut :) Gdy nie mam czasu na obiad jest makaron, kilka składników, kilka chlustów dobrej oliwy i po gotowaniu. Garść czasu na odrabianie czytelniczych zaległości w kieszeni a żołądki pełne. To jak mieć ciastko i zjeść ciasto. Gorąco polecam :)


Składniki na 2-3 porcje
- 350 g makaronu- u mnie razowe penne
- 200 wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- 2 garści gorszku cukrowego
- 2 garści groszku (może być mrożony)
- 1 mała cukinia lub pół większej
- oliwa, sól, pieprz, ulubione zioła


Wykonanie:
- wstawiamy garnek z mocno osoloną wodą na makaron, który gotujemy al dente zgodnia z czasem podanym na opakowaniu
- boczek kroimy w małą kostkę, podsmażamy na chrupiąco- nie dolewamy za dużo tłuszczu, staramy się wytopić go jak najwięcej z boczku, jego nadmiar odlewamy
- w międzyczasie kroimy cukinię w półplasterki, groszek wyłuskujemy ze strąków- no chyba że używacie mrożonego, wtedy wystarczy go wyjąć z zamrażalnika; siekamy drobno czosnek
- gdy boczek jest już chrupiący wrzucamy na patelnie posiekany czosnek, smażymy raze kilka chwil, następnie dodajemy cukinie i groszek cukrowy. Mieszamy całość i dusimy razem kilka minut, warzywa powinny zmięknąć ale dalej być chrupiące. Dodajemy do smaku sól, pieprz, kilka chlustów oliwy i ulubione zioła do smaku (u mnie listki świeżej bazyli). Smacznego!

Drukuj to!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...