wtorek, 21 czerwca 2016

Pasta kanapkowa z makrelą, jajkiem i koperkiem

Bardzo pyszna :) Zrobiłam dopiero teraz z czystego lenistwa... bo chociaz nie zabiera specjalnie dużo czasu to jednak trzeba obrać makrelę z ości i ugotować jajka, a czasami weny nawet na takie czynności brak. Jednak zmotywowałam się i naprawdę było warto. Coś czuję że będę robiła ją w róznych wariantach smakowych. Zapraszam dziś na prostą wersję z jajami na twardo i sporą ilością koperku.


Składniki:
- 1 wędzona makrela
- 1 kiszony ogórek, albo małosolny
- 2 jaja
- pół pęczka koperku
- ćwierć cebuli lub 2 dymki- szczypiorek i cebulki
- 1 łyżeczka dobrej musztardy
- 3 łyżki majonezu, ale można dać też gęstą śmietanę - tak jak ja się ratowałam bo majonezu brak ;)
- pieprz


Wykonanie:
- jajka ugotować na twardo, wystudzić i posiekać
- makrelę starannie obrać z ości, rozdrobnić palcami przełożyć do miseczki
- cebulę bardzo drobno posiekać i przelać wrzątkiem. Dymkę z ceublkami po prostu drobno posiekać. Podobnie uczyć z koperkiem. Ogórka pokroić w drobą kostkę
- wymieszać makrelę z wszystkimi pozostałymi składnikami, doprawić musztardą, majonezem, przyprawić pieprzem. Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki się przegryzą :) Smacznego!
Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...