poniedziałek, 13 czerwca 2016

Makaron ze szparagami i szpinakiem

Bardzo prosty i szybki, jak wszystkie moje makarony :) 20 minut i zajadamy. Najdłużej czasu zabiera obranie szparagów, a potem już z górki. Wykorzystujcie ostatnie chwile aby cieszyć się szparagami, zanim znikną i trzeba będzie na nie poczekać cały długi rok.


Składniki na 2-3 porcje:
- pęczek białych szparagów
- 2 garści liści szpinaku
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- sok i skórka otarta z jednej cytryny
- sól, pieprz


Wykonanie:
- wstawiamy mocno osoloną wodę na makaron a potem gotujemy go al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu
- białe szparagi obieramy i obgotowujemy przez 5 minut w wodzie na makaron (zanim wstawicie makaron), następnie kroimy w kawałki długości 3-4 cm
- na oliwie podsmażamy przez chwilę posiekany czosnek, dodajemy wstępnie podgotowane szparagi, smażymy razem kilka minut. Na koniec dodajemy liście szpianku, sok i skórkę z cytryny, kilka chlustów oliwy, doprawiamy solą i pieprzem i zajadamy :)


Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...