sobota, 21 stycznia 2012

Baci di ricotta

Szybkie pączki, które zrobicie nawet gdy bardzo Wam się nie chce. Składniki wystarczy wymieszać rózgą i usmażyć :)) Tyle albo aż tyle- sami zdecydujcie czy macie ochotę. Pączusie są wilgotne dzięki użyciu serka. Miękkie i pulche. Słodkie dzięki oprószeniu cukrem pudrem. Z podanych proporcji wyjdzie jeden talerz... jak macie w domu większą ilość amatorów domowych pączków, koniecznie podwojcie proporcje.


Składniki na 1 talerz:
- 250 g ricotty
- 1 duże jajo (lub 2 mniejsze)
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do oprószenia


Wykonanie:
- serek, jaja mieszamy rózgą aż składniki się połączą, dodajemy sypkie składniki i mieszamy djeszcze raz do otrzymania jednolitego, klejącego ciasta
- porcje ciasta nabieramy na łyżeczkę i wrzucamy do rozgrzanego oleju, smażymy, aż będą miały złoty kolor.
- przestygnięte oprószamy cukrem pudrem i już :) Smacznego!
Drukuj to!

6 komentarzy:

  1. Zostaw nazwę oryginalną, a w składnikach zaznacz, że użyłaś innego sera. "Cagliata" to słowo oznaczające ścinające się mleko pod wpływem np. podpuszczki, czyli jeden z etapów powstawania sera, taka półpłynna masa serowa.

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja jestem chyba jedyną osobą na świecie, która nie lubi pączków. Ewentualnie takie pieczone, zwykłe są dla mnie za tłuste.
    Myślisz, że da się jej upiec?

    OdpowiedzUsuń
  3. patent polega na tym- ze one nie sa w ogóle tłuste:) ciasto rośnie podczas smażenia jak balonik! Sam proces smażenia zajmuje jednego pączka zajmuje jakieś 3 minuty- więc tak naprawde nie maja czasu nasiąknąć tłuszczem. Przepis na pączki pieczone! pojawi się wkrótce na blogu- zachęcam do zaglądania :) ps. ja też nie lubię tłustych wypieków :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Niezły smród pewnie przy smażeniu?

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma żadnego "smrodu". Trzeba pilnować temp. tłuszczu. Pozdrowienia dla anonimowego "wstawiacza opinii".

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...