Składniki na 1 talerz:
- 250 g ricotty
- 1 duże jajo (lub 2 mniejsze)
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
- serek, jaja mieszamy rózgą aż składniki się połączą, dodajemy sypkie składniki i mieszamy djeszcze raz do otrzymania jednolitego, klejącego ciasta
- porcje ciasta nabieramy na łyżeczkę i wrzucamy do rozgrzanego oleju, smażymy, aż będą miały złoty kolor.
- przestygnięte oprószamy cukrem pudrem i już :) Smacznego!
Drukuj to!
- serek, jaja mieszamy rózgą aż składniki się połączą, dodajemy sypkie składniki i mieszamy djeszcze raz do otrzymania jednolitego, klejącego ciasta
- porcje ciasta nabieramy na łyżeczkę i wrzucamy do rozgrzanego oleju, smażymy, aż będą miały złoty kolor.
- przestygnięte oprószamy cukrem pudrem i już :) Smacznego!
Zostaw nazwę oryginalną, a w składnikach zaznacz, że użyłaś innego sera. "Cagliata" to słowo oznaczające ścinające się mleko pod wpływem np. podpuszczki, czyli jeden z etapów powstawania sera, taka półpłynna masa serowa.
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńa ja jestem chyba jedyną osobą na świecie, która nie lubi pączków. Ewentualnie takie pieczone, zwykłe są dla mnie za tłuste.
OdpowiedzUsuńMyślisz, że da się jej upiec?
patent polega na tym- ze one nie sa w ogóle tłuste:) ciasto rośnie podczas smażenia jak balonik! Sam proces smażenia zajmuje jednego pączka zajmuje jakieś 3 minuty- więc tak naprawde nie maja czasu nasiąknąć tłuszczem. Przepis na pączki pieczone! pojawi się wkrótce na blogu- zachęcam do zaglądania :) ps. ja też nie lubię tłustych wypieków :))
OdpowiedzUsuńNiezły smród pewnie przy smażeniu?
OdpowiedzUsuńNie ma żadnego "smrodu". Trzeba pilnować temp. tłuszczu. Pozdrowienia dla anonimowego "wstawiacza opinii".
OdpowiedzUsuń